În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezităţii, s-a lansat campania „Controlează obezitatea”, desfășurată pe parcursul acestui an sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din Bucureşti.
„Vorbim de o problemă majoră de sănătate publică în România”, atenţionează preşedintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătăţii, Dragoş Vinereanu, în cadrul conferinţei „Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”, organizată la UMFCD cu prilejul amintit. Potrivit acestuia, prevalenţa actuală a obezităţii în România este de 36% iar în 10% dintre cazuri este vorba de o formă severă, de tip II, în timp ce obezitatea morbidă reprezintă 3% din numărul pacienților amintiți.
Dragoş Vinereanu: 51% din populaţia lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală
Un screening făcut la nivel național – „Totul pentru inima ta” -, pe 150.000 subiecţi „sănătoşi„, a reliefat faptul că 75% dintre aceștia manifestau preponderenţă pentru obezitate sau exces de greutate. Potrivit specialistului, dincolo de tratamentele pentru obezitate cunoscute în prezent, „esențială” este schimbarea stilului de viață.
„Încercăm să avem o strategie națională pentru bolile cardio – și cerebr-vasculare. Strategie care, cu ajutorul domnului ministru, a fost în consultare publică și care sperăm să devină hotărâre de guvern cât mai curând posibil. Pentru că acolo sunt niște obiective principale legate de combaterea obezității, modificarea stilului de viață, prevenția cardio-vasculară – lucrul cel mai important asuora căruia ne concentrăm în această strategie.
Având această strategie, putem avea un plan de acțiune, niște măsuri, o bugetare corectă pe toate aceste acțiuni de care discutăm” – a mai precizat preşedintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătăţii.