Liviu Popescu, ARPIM: „Noi suntem primii care ne dorim cea mai mare rigurozitate în domeniul studiilor clinice, cel mai mare grad de siguranţă”

Liviu_Popescu

Interviu cu Liviu Popescu, Director Relaţii Externe, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente

Studiile clinice reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de care are nevoie medicina bazată pe dovezi în vederea dezvoltării acestui domeniu, dar mai ales în demonstrarea eficienţei şi siguranţei în cazul noilor molecule. În timp ce multe state europene investesc în dezvoltarea de studii clinice, România face paşi înapoi riscând să devină o piaţă neatractivă pentru studiile clinice.

Liviu Popescu: În ultimii ani piaţa a involuat. Sunt câteva cauze, principala ţine de viteza cu care România, când spun România mă refer la toate autorităţile implicate în aprobări, reuşeşte să aprobe astfel de studii, pentru că este o piedică importantă în acest domeniu. Studiile trebuie desfăşurate concomitent în mai multe ţări, în mai multe arealuri. Dacă România pierde această cursă, ea, de cele mai multe ori, nu mai intră deloc în studiul global. (…) România a pierdut un studiu, şi încă unul, şi încă unul şi se vede în acest fel că trendul este descrescător în ultimii ani. Şi probabil, dacă lucrurile continuă aşa cum sunt acum, va fi descrescător într-un mod accentuat în următorii ani.

Procedurile administrative, printre cauzele care conduc la un trend descrescător al studiilor clinice

Liviu Popescu: Am putea avea parte de un sprijin activ din partea autorităţilor. Există ţări de jur împrejurul României care au înţeles beneficiile multiple ale studiilor clinice şi sprijină în mod activ acest domeniu. Un exemplu, cel mai la îndemână, este Bulgaria, care are o populaţie mult mai mică decât România, dar care, raportat la populaţie, are mai multe studii clinice, pentru că ei sunt sprijiniţi în mod activ de autorităţile lor. (…) O altă cauză este aceea că nu există o abordare integrală a fenomenului numit studii clinice.

Studiile clinice au un impact favorabil atât asupra pacienţilor, cât şi asupra medicilor şi bugetului de stat

Liviu Popescu: E o activitate care, în mod evident, are o legătură directă cu pacienţii, mai ales cu cei care sunt în căutarea unei soluţii atunci când acea soluţie încă nu e pe piaţă. Pentru unii reprezintă o şansă la o a doua viaţă, la modul cel mai propriu. (…) Calitatea îngrijirii în studiile clinice este la cele mai înalte standarde, este gratuită, pentru că de multe ori studiile acestea nu ţin numai de o moleculă anume. Există servicii medicale ataşate, există imagistică medicală care este furnizată la cel mai înalt nivel şi cu titlu gratuit, există multe alte servicii medicale adiacente care sunt furnizate în mod gratuit şi constant pe tot parcursul studiului. Deci sunt o groază de beneficii pe care statul ar trebui să le ia în considerare. (…) E un element important pentru medicii care participă în studiile clinice pentru că e o modalitate de a-i ţine la curent, în contact, cu cercetarea de profil din întreaga lume şi vorbim de un nivel de top decercetare. Deci medicii aceştia sunt conectaţi la tot ce se cunoaşte mai nou la nivel global mai mult decât aţi colegi de-ai lor din România care nu fac cercetare clinică. E important şi pentru stat, pentru că e o activitate care este 100% fiscalizată. Nu există nicio plată informală. Sunt sume consistente rulate în studiile clinice în care statul îşi primeşte partea – că e vorba de TVA, că e vorba de impozit pe venit sau alte taxe şi impozite. (…) Există ţări în Europa care pun accent pe studiile clinice, inclusiv cu obiectivul de a-şi degreva o parte de cheltuieli cu un segment de pacienţi pentru care nu există alternative terapeutice şi sunt ţări care încurajează în mod explicit acest segment tocmai pentru că înţeleg că el este folosit de acest segment unde de multe ori nu există speranţă.

Neîncrederea, un element care poate afecta desfăşurarea studiilor clinice în ţara noastră

Liviu Popescu: Noi suntem primii care ne dorim cea mai mare rigurozitate în domeniu, cel mai mare grad de siguranţă. Astfel de momente afectează pe toată lumea, afectează încrederea pacienţilor care se înrolează în studii, afectează încrederea investigatorilor care pot desfăşura studiile, afectează încrederea site-urilor unde se pot desfăşura studiile clinice, afectează inclusiv imaginea României ca piaţă de studii clinice.

Recâştigarea încrederii ţine de transparenţă

Liviu Popescu: Nu întotdeauna e la îndemână să spui lucrurilor pe nume dar noi credem în transparenţă. E o condiţie sine- qua-non pentru această activitate. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă cât mai departe şi nealterat. Sperăm să nu mai auzim de etichete de genul „cobai” ataşate acestui domeniu mai ales atunci când nu există absolut nicio justificare în spatele acestei etichete. (…) Aceste asocieri lasă urme pe termen lung. Reclădirea încrederii e un proces de durată de obicei. Noi am început cu transparenţa şi sperăm că vom reuşi să transferăm acest grad de transparenţă către toţi cei care funcţionează şi lucrează în cadrul studiilor clinice.