Dr. Valeria Herdea: Este nevoie de un lobby al societății medicale pentru conștientizarea rolului pe care sistemul medical și personalul medical în ocupă

Dr. Valeria Herdea, vicepreședinte Colegiul Medicilor din România și președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a subliniat luni încă o dată nevoia de resursă umană în medicina de familie, spunând că 47,8% dintre medicii de familie au vârste peste 60 de ani.

Mai mult, dr. Valeria Herdea spune că este nevoie de un ”lobby al societății medicale pentru conștientizarea rolului pe care sistemul medical și respectiv personalul medical, indiferent de categorie sau de segment al asistenței medicale, îl ocupă”.

”O analiză care privește sistemul medical de asistență medicală primară arată că 47,8%  dintre medicii de familie sunt peste 60 de ani, că avem o lipsă de specialiști de peste 25%, distribuție inegală pe zonele din țară și, nu în ultimul rând, asistăm la fenomenul de deșertificare a sistemului medical. Ce ar trebui să facem? Ar trebui să facem un lobby al societății medicale pentru conștientizarea rolului pe care sistemul medical și respectiv personalul medical, indiferent de categorie sau de segment al asistenței medicale, îl ocupă în viața unei țări și în evoluția societății. Practic, asta înseamnă asumare legislativă, fermitate decizională, vreau să văd o lege a prevenției, o lege a profesiei medicale, legea vaccinării pe care cineva totuși trebuie să și le asume. Și am dori foarte tare să vedem o viziune atunci când avem programe de perspectivă. Asta în ce privește resursa umană”, a declarat dr. Valeria Herdea în cadrul dezbaterii ”Către o Uniune Europeană a sănătății. Provocări individuale, soluție colectivă”, organizată luni de Institutul European din România și Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, dr. Herdea a subliniat, pe lângă resursa umană, și importanța resursei materiale, propunând ca o posibilă soluție ”principiul celor 3 D: descentralizare, debirocratizare, dinamizarea serviciilor medicale”.

”Dacă privim resursa materială, care este esențială pentru dezvoltarea unui sistem medical, în afară de subfinanțarea cronică de 30 de ani, de lipsa accesului la finanțări externe și de proiecte externe derulate foarte greoi, pentru că începe un proiect și nu se ajunge la finalizare, procentul alocat sănătății este unul mizer față de media Uniunii Europene. Avem un principiu foarte clar pe care îl propunem, principiul celor 3 D: descentralizare, debirocratizare, dinamizarea serviciilor medicale. Este simplu în teorie, dar practic e mai greu. Vrem debirocratizare, ni se spune de la Casa de Asigurări că se va face in 2023, noiembrie, că așa este proiectul Sigma Smart. Cu astfel de proiecte nu poți merge înainte. Și avem un obiectiv: creșterea calității serviciilor medicale acordate pacientului. Până la urmă asta este esența sistemului medical. Și o modalitate concretă: creșterea independenței profesionale și decizionale a medicului de orice specialitate nu numai prin finanțarea corectă a medicului, ci prin redarea poziției corecte a lui într-un sistem medical”, a mai adăugat vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.

Pe de altă parte, medicul a expus și problema menținerii medicilor în țară.

”Dacă ne uităm la resursa educațională, rezidențiatul a însemnat 12.500 de oameni pe 6.100 de locuri. Și surpriza totală a fost locurile mai puține la ATI, la medicina de familie. Avem 47,8% oameni peste 60 de ani. Ne trebuie patru ani să formăm acești oameni. Ce putem să facem? Cum să îi ținem în țară? Să le dăm contracte și rezidențiat pe loc, adică să aibă un contract măcar cinci ani după ce termină rezidențiatul ca să îi fidelizezi, să îi plătești civilizat, să le asiguri o casă, o masă în așa fel încât oamenii să stea în țară. Oamenii nu pleacă în țară doar pentru bani, pleacă pentru respect social și pentru poziția lor. (…) Estimarea necesarului de resurse este un lucru, preveziunea pe termen lung este altceva și, nu în ultimul rând, trebuie să facem să fie atractiv să fii medic în România. Calitatea serviciilor este esențială, cu investiții în servicii de prevenție, ceea ce înseamnă complet regândirea sistemului și aducerea de fonduri europene pentru prevenție, iar  cercetarea, inovarea și dezvoltarea sunt esențiale cu o condiție, să fie sustenabile. Cercetarea să fie pe toate segmentele sistemului medical, să fie sustenabilă și peste cinci ani să văd că lucrurile merg pe același făgaș. Programele de prevenție privesc alimentație, sănătate, prevenția bolilor infecțioase, sănătatea mentală etc. Există viziune, există dorință cu condiția să existe continuitate”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.