Lucrare privind efectele combinației de exenatid și dapaglifozin asupra steatozei hepatice, prezentată de conf. dr. Cristian Guja, la Reuniunea EASD

Reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a adus în prim-plan cele mai noi studii și cercetări în domeniu, iar unele au venit din partea profesioniștilor români. Conf. dr. Cristian Guja a prezentat o lucrare privind efectele combinației de exenatid și dapaglifozin asupra steatozei hepatice, lucrare care a fost primit cu un mare interes de specialiștii din câmpul diabetului.

„Am prezentat o lucrare legată de efectul combinației între exenatidul cu administrare săptămânală și dapaglifozin asupra unor markeri de steatoză hepatică și fibroză hepatică. Este un subiect foarte important, sunt estimări că undeva între 50 la sută și 70 la sută dintre persoanele cu diabet de tip 2 au acest ficat gras, non-alcoolic, cum este cunoscut, ceea ce crește foarte mult riscul atât față de forme mai severe de afectare hepatică, inclusiv ciroză sau cancer hepatic, dar și pentru mortalitate cardiovasculară.

Ambele medicații, pe care le-am amintit, le folosim deja de ani de zile în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Vestea bună este că sunt multe studii care indică că asocierea celor două ar putea avea efecte benefice asupra evoluției steatozei hepatice la persoanele cu diabet. Sigur, datele sunt preliminarii, nu putem vorbi despre o indicație fermă pentru acest tratament, dar studii viitoare poate vor consfinți acest lucru”, a explicat conf. dr. Cristian Guja, într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group.

Doctorul Guja a adăugat că, pe viitor, speră ca cercetările medicale pe acest subiect să avanseze și mai mult, astfel încât specialiștii să vină și cu un tratament. „Sunt foarte multe studii în desfășurare care arată beneficiile celor două clase de medicații la persoanele cu diabet de tip 2 în ceea ce privește evoluția afectării hepatice. Sigur că, pe măsură ce datele se vor acumula, poate vom vorbi de o indicație în tratamentul acestor pacienți. Datele prezentate aici au fost preliminare, analiza finală va fi mai completă și vom publica un articol într-o revistă de specialitate pe baza acestor date”, a încheiat conf. dr. Cristian Guja.

Afirmațiile au fost făcut într-un interviu acordat trimisului Sănătatea Press Group la adunarea generală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului de la Barcelona, Ileana Toma. Echipa Sănătatea Press Group acoperă pe larg evenimentul și transmite cele mai noi informații, precum și interviuri cu medici și cercetători de renume, pe platformele sale SănătateaTV.ro și RoHealth Review.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.