Lumea ar economisi aproape un miliard de dolari pe zi, dacă ar fi alăptați mai mult copiii

Lumea ar economisi aproape un miliard de dolari pe zi, dacă mamele și-ar alăpta mai mult timp copiii la sân. Este calculul făcut de cercetători din Canada și Asia, care au luat în calcul pierderile legate de productivitate, precum și costurile cu îngrijirea medicală.

Mai exact, pierderile provocate de faptul că mulți copii din lume nu sunt alăptați se ridică la 341 de miliarde de dolari pe an. Mai mult, 820.000 de decese ar putea fi evitate anual, dacă ar fi respectate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în privința alăptării la sân.

Oamenii de știință au analizat datele strânse în cadrul unui studiu realizat într-o perioadă de șase ani, susținut de  organizația americană pentru nutriția maternă și a copilului Alive &Thrive.

“Este unul dintre drepturile omului, salvează vieți și crește prosperitatea economiilor”, a explicat Dylan Walters, expert în economia politicilor de sănătate din Canada.

Walters, care a condus studiu desfășurat în peste 100 de țări, a explicat că astfel vrea să le ofere un instrument factorilor de decizie pentru a măsura pierderile economice în fiecare țară în parte care nu susține alăptatul.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv cel puțin în primele șase luni de viață, după care să aibă o dietă compusă atât din laptele mamei, cât și din alte alimente până la vârsta de doi ani.

Alăptatul contribuie la evitarea diareei și pneumoniei, două dintre cauzele majore ale deceselor infantile. În plus, protejează mamele față de dezvoltarea de cancer ovarian sau de sân, potrivit OMS. Cu toate acestea, numai 40% dintre bebelușii cu vârsta sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân în lume.

 

Obstacolele în calea alăptării

 

Obstacolele în calea alăptării variază de la lipsa de locuri speciale unde mamele pot să facă acest lucru și a pauzele în timpul programului de lucru, până la marketingul agresiv al diferitelor mărci de lapte praf, precum și chiar stigmatizarea femeilor care alăptează în public.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptatului, ce începe pe 1 august, oamenii de știință implicați în studiu au declarat că sperau ca, până acum, mai multe țări implementeze politici care să promoveze alăptatul, să oblige angajatorii să ofere mai multă susținere și să impună restricții marketingului de formule de lapte praf pentru sugari.

„Dovezile economice rezonează bine în cazul factorilor de decizie. Faptul că nu se investește în alăptat are un cost”, au explicat autorii.

Un studiu ONU din 2017 a arătat că nicio țară nu depune suficiente eforturi pentru a ajuta mamele să își alăpteze copiii în primele șase luni de viață, în pofida potențialelor beneficii economice.

Aproximativ 78 de milioane de nou-născuți, adică trei din cinci bebeluși, nu sunt hrăniți la sân în prima oră după naștere, arată un raport dat publicității anul trecut de UNICEF și de Organizația Mondială a Sănătății. Acest fapt îi expune unui risc crescut de deces, dar și bolilor. Cei mai mulți bebeluși care nu sunt alăptați în primele ore de viață provin din țările cu un venit scăzut sau mediu. Studiul a fost realizat în ultimii zece ani în peste 70 de țări.

 

Situația în România

 

Conform unui studiu realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Russescu” (INSMC), două din zece românce aflate la primul copil renunță la alăptare în mai puțin de o lună după naștere, din lipsă de informare. Asociația Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS), INSMC și Societatea Națională de Medicina Familiei au realizat un sondaj din care reiese că în ultimii ani rata de alăptare a crescut în România. Dacă, în 2011, numai 12,6% din românce își alăptau bebelușii în primele șase luni, în 2016, proporția acestora a crescut la 29,8%.

Sondajul realizat de INSMC mai arată că în topul femeilor care își alăptează exclusiv copiii până la șase luni se află mamele cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, unele dintre ele ajunse la al doilea sau al treilea copil. La polul opus se află mamele foarte tinere, cu vârsta sub 19 ani. Dintre acestea, doar 9% și-au alăptat copilul în primele șase luni de viață.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.