M. Britanie: Decesele provocate de cancerul de prostată au atins nivelul record de 12.000 pe an; decesele de cancer de sân, în scădereL

Cancerul de prostată a înregistrat un nivel record în Marea Britanie. Decesele provocate de acest tip de cancer au depășit cifra de 12.000, numărul acestora crescând cu mai mult de un sfert în mai puțin de douăzeci de ani.

În schimb, numărul de decese anuale cauzate de cancerul de sân a scăzut cu aproape 1.600 între 1999 și 2017, de la 12.947 la 11.371. Numărul deceselor anuale provocate de cancerul de prostată a crescut cu aproape 2.600 în aceeași perioadă, de la 9.460 la 12.031 – o creștere de 27%, scrie ziarul britanic Daily Mail, care citează date oficiale.

Motivul principal al tot mai multor decese este populația îmbătrânită, bărbații vârstnici fiind mai susceptibili să dezvolte boala. În paralel, datele oficiale arată că, deși numărul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân a crescut, numărul de decese a scăzut.

 

Efectele unui diagnostic târziu

 

Experții spun că întârzierile în diagnosticarea cancerului de prostată înseamnă că, pentru mii de bărbați, boala este detectată doar într-un stadiu avansat. Doar 47% dintre cazuri sunt diagnosticate înainte ca boala să se răspândească în corp – de altfel acesta fiind stadiul în care poate fi cel mai ușor tratată. Ținta guvernamentală este ca procentul de diagnosticare precoce să ajungă până la 75%.

O altă problemă este lipsa de conștientizare, bărbații fiind cei care preferă să ignore simptomele comparativ cu femeile. O problemă fundamentală este însă screeningul. Testele pentru cancerul de sân sunt de rutină, femeile de vârstă mijlocie fiind invitate la scanări la fiecare trei ani. În schimb, testele pentru cancerul de prostată sunt notoriu de inexacte.

Progresele în scanarea RMN arată o promisiune uriașă, dar aceste teste sunt scumpe și eficiența lor este încă în studiu. Deocamdată, bărbații pot efectua testul de sânge PSA, care este departe de a fi exact și poate duce la o biopsie dureroasă, care poate fi, de asemenea, inexactă.

 

Până în 2030, cancerul de prostată – cel mai frecvent diagnosticat

 

Angela Culhane, directorul executiv al Prostate Cancer din Marea Britanie, cea care a analizat cifrele din bazele de date guvernamentale, a afirmat că: „Până în 2030, cancerul de prostată va fi cel mai frecvent diagnosticat dintre toate tipurile de cancer din Marea Britanie. Înainte de a ajunge la acest punct, trebuie să ne asigurăm că tot mai mulți dintre acești bărbați au cancerul de prostată diagnosticat timpuriu și tratat cu succes.”

Aproape 48.000 de bărbați din Marea Britanie sunt diagnosticați anual cu cancer de prostată. În 2018, Guvernul a alocat 75 de milioane de lire sterline pentru cercetare și alte 10 milioane de lire sterline în finanțarea serviciului național medical (NHS) în acest sector.

Totodată a crescut și gradul de conștientizare. Un purtător de cuvânt al NHS a declarat că „rata de supraviețuire la cancerul de prostată este acum la un nivel record de 86% – în ciuda faptul că NHS se confruntă cu o populație îmbătrânită și o creștere a numărului de persoane diagnosticate”. „Unele dintre cele mai recente evoluții în scanarea RMN pentru diagnosticarea cancerului de prostată sunt deja derulate ca parte a ambițiilor (serviciului de sănătate -n.r.) de a detecta trei sferturi din toate cazurile de cancer într-o etapă mai precoce, când sunt mai ușor de tratat.”, a mai declarat reprezentantul serviciului național medical din Marea Britanie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.