Mai mult de 90% din copiii din întreaga lume respiră aer poluat

În fiecare zi, aproximativ 93% din copiii din întreaga lume – aproximativ 1,8 miliarde de copii – respiră aer poluat, iar acest lucru le periclitează sănătatea, dezvoltarea, de multe ori chiar viața. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 600.000 de copii au murit doar în 2016 din cauza infecțiilor acute de tract respirator datorate poluării aerului.

Aceste date îngrijorătoare fac parte din concluziile unui raport OMS privind efectele poluării ambientale asupra sănătății copiilor din întreaga lume. Rezultatele acestui raport au fost date publicității la 29 octombrie, în cadrul unui eveniment în premieră – prima conferință globală OMS pe tema impactului poluării aerului asupra sănătății.

 

Expunerea copiilor la aer poluat are variații globale mari

 

În raport se arată că 93% din copiii cu vârsta sub 15 ani din întreaga lume sunt expuși la niveluri ale pulberilor fine aflate în suspensie (PM 2,5) care depășesc limitele de siguranță impuse de OMS. Asta înseamnă aproximativ 1,8 miliarde de copii cu vârsta sub 15 ani și 630 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani.

Expunerea copiilor la aer poluat, nociv are însă variații globale foarte mari. Astfel, conform raportului, 98% din copiii sub cinci ani din țările cu venituri mici și medii sunt expuși zilnic la aer poluat, în special la niveluri ale PM 2,5 care depășesc limitele impuse de OMS, față de doar 52% din copiii cu vârste mai mici de cinci ani din țările cu venituri mari.

 

Efectele nocive ale poluării aerului asupra sănătății copiilor

 

Poluarea aerului reprezintă una din principalele cauze ale decesului la copii, conform datelor din raportul OMS – una din zece decese la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani fiind atribuită acestei cauze. Asta înseamnă aproximativ 600.000 de decese doar în 2015. Mai mult de jumătate din numărul total de infecții de tract respirator la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani din țările cu venituri mici și medii se datorează poluării domestice (datorată în special gătitului și încălzitului gospodăriilor folosind combustibili poluați) și poluării ambientale a aerului.

În plus, poluarea aerului afectează dezvoltarea pulmonară a copiilor, putând duce la declanșarea astmului, dar și a unor forme de cancer. Poluarea afectează și neurodezvoltarea copiilor, iar femeile însărcinate care sunt expuse la poluanții din aer au risc mai mare de naștere prematură.

Prima conferință globală OMS având ca temă impactul poluării aerului asupra sănătății se desfășoară în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie la Geneva. În primele două zile ale conferinței se vor prezenta dovezi științifice care demonstrează impactul negativ al poluării aerului asupra sănătății și se vor căuta soluții pentru a reduce milioanele de decese atribuite anual acestei cauze. Această conferință reprezintă o oportunitate importantă pentru miniștrii sănătății și ai mediului, dar și pentru alți reprezentanți ai autorităților politice și economice din întreaga lume să lanseze inițiative și să ia măsuri concrete pentru a reduce nivelul poluării aerului la nivel local și global.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.