Mai multe calorii nu înseamnă mai multe zile trăite

Un studiu australian, prezentat la Paris, la congresul anual al European Society of Intensive Care Medicine (20-24 octombrie),  arată cum creșterea numărului de calorii în alimentația pacienților critici nu crește șansele de supraviețuire. Studiul a inclus 4.000 de pacienți din 46 de unități de terapie intensivă din Australia și Noua Zeelandă, fiind realizat de cercetători de la University of Adelaide și de la Spitalul Regal Adelaide și Spitalul Regina Elisabeta din Australia de Sud.

Pacienții din secțiile de terapie intensivă primesc în alimentație doar 50-60% din numărul de calorii recomandate. Studiul australian a comparat o alimentație hipercalorică (1,5 kcal/ml) cu o nutriție de rutină (1 kcal/ml) enterală, la o doză de 1 ml/kg/oră. Pacienții cu o nutriție de 1,5 kcal/ml au primit 1.863 kcal/zi, iar cei cu 1 kcal/ml au primit 1.262 kcal/zi. Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește mortalitatea, 26,8% din pacienții care au primit 1,5 kcal/ml și 25,7% din cei care au primit 1 kcal/ml decedând în ziua 90 de spitalizare. Creșterea numărului de calorii nu a dus la creșterea supraviețuirii sau la scăderea incidenței și prevalenței complicațiilor la pacienții din terapie intensivă.

Este posibil ca creșterea numărului de calorii să nu crească supraviețuirea, dar să îmbunătățească recuperarea, concluzionează autorii. Următorul stadiu al cercetării este analizarea supraviețuirii la șase luni după creșterea numărului de calorii. Studiul a fost finanțat de Consiliul de cercetare medicală și sănătate publică din Australia și de Consiliul de cercetare medicală din Noua Zeelandă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.