Mai multe medicamente vor rămâne fără autorizație de preț în luna noiembrie

21 de medicamente fără alternativă terapeutică rămân fără preț valabil de la începutul lunii noiembrie,  iar asta înseamnă că nu vor mai putea fi comercializate. Cifra a fost oferită de Monica Lazăr, directorul Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, din cadrul Ministerului Sănătății, în timpul unei dezabateri publice. Răspunsul directorului a venit după ce Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a ridicat problema medicamentelor care urmează să rămână fără autorizație de preț.

„În luna noiembrie, 128 de medicamente urmează să rămână fără autorizație de preț, fără ordin de preț. Prețurile acelea nu au fost acceptate de către producători anul trecut, în noiembrie. Deci, practic, valabilitatea prețurilor expiră în noiembrie. Vorbim despre un milion și jumătate de pacienți careau fost în tratament la nivelul lunii iulie, conform datelor de piață. Produsele acelea nu mai pot fi comercializate. Producătorii au avut grijă să aibă stoc zero în luna noiembrie, pentru că altfel vor fi în situația să le ardă”, a spus președintele ARPIM.

„Știu despre ce este vorba și vom găsi soluții. (…) Știu această problemă, am discutat-o cu cei de la Politica Medicamentului, știu ce se va întâmpla în noiembrie. Nu se va întâmpla, să sperăm”, a replicat Sorina Pintea.

Potrivit Monicăi Lazăr, directorul Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, cea mai mare parte din cele 128 de medicamente au fost acceptate la preț.

„Inclusiv cu diminuare de 5%. Din celelalte, din datele pe care le avem de la comisiile de specialitate, doar 21 nu au alternative terapeutice, din cele 128.  Deci, cea mai mare parte din cele 128 de medicamente neacceptate acum un an, au fost acceptate anul acesta. Luna aceasta vor intra în Monitorul Oficial cu prețul diminuat cu 5%”, a spus Monica Lazăr.

Întrebată de reprezentanții industriei farmaceutice ce se va întâmpla cu cele 21 de medicamente fără alternativă terapeutică care vor rămâne fără preț, oficialul a răspuns: „Pentru cele 21 care nu vor mai avea preț de la 1 noiembrie și pentru care nu s-a acceptat prețul s-a cerut un punct de vedere cu mediul de specialitate, pe care îl vom primi săptămâna aceasta. Soluțiile sunt o alternativă terapeutică pe care o așteptăm să ni se confirme”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.