Mai multe state europene iau în calcul combinarea mai multor vaccinuri anti-COVID-19 pentru persoanele care ar trebui să primească a doua doză de vaccin AstraZeneca

Mai multe state europene analizează combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca și care ar trebui să facă rapelul. Aceasta este, o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, potrivit Reuters.

Programele de vaccinare au avut de suferit ca urmare a apariției unor date care au arătat că un număr mic persoane imunizate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca s-a confruntat cu cheaguri de sânge extrem de rare. Din acest motiv, ca o măsură de precauție, unele ţări din lume au suspendat utilizarea acestora.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute. Ulterior, EMA a declarat că evaluarea vaccinului este în curs de desfășurare.

Reprezentanții AstraZeneca au declarat anterior că în studiile lor nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume, mai scrie Reuters.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. Astfel, în multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

În timp ce cifrele sunt mici în comparaţie cu zecile de milioane de vaccinuri administrate în întreaga regiune, decizia este semnificativă, deoarece nu a fost testată în studiile pe oameni de fază târzie.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept ”utilizare în afara autorizaţiei”, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare, potrivit Reuters.

EMA nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre combinarea vaccinurilor.

Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Germania a fost prima ţară europeană care a recomandat în data de 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani, care au primit o primă doză de vaccin anti-COVID  AstraZeneca, să primească un produs diferit pentru rapel.

De asemenea, Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va merge pe alternative.

”Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca … fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, pentru Reuters.

În același timp, autorităţile norvegiene aşteaptă rezultatele unui studiu britanic lansat în luna februarie, pentru a vedea efectul combinării vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca. Deocamdată, momentul publicării datelor nu este cunoscut.

Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze populației vaccinuri diferite pentru COVID-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie doar pentru  persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare. Administrarea celei de a doua doze trebuie să înceapă până la jumătatea lunii aprilie.

În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni.

Un alt organism consultativ de sănătate, însărcinat cu definirea utilizării vaccinurilor, Haute Autorité de la Santé (HAS), analizează, de asemenea, folosirea unui vaccin mRNA produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna ca a doua doză, au spus două surse, mai scrie Reuters.

O decizie oficială nu a fost încă luată, deoarece experţii aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie.

Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, când se împlinesc 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.