Mai mulți parlamentari propun ca rezidențiatul să fie făcut și în cabinetele medicilor de familie

Medicii ar putea face rezidențiatul și în cabinetele medicilor de familie, dar și în unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea proprie. Cel puțin așa vor mai mulți parlamentari PSD, UDMR și PNL, care au depus la Senat un proiect legislativ în acest sens. Propunerea legislativă vizează modificarea Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Semnatarii proiectului propun ca medicii specialiști de pediatrie și medicii specialiști de interne să poată obține certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după ce fac un stagiu de pregătire de șase luni în cabinete de medicină de familie, scrie Hotnews.


Care sunt modificările propuse

 

  • (1 – art. 9) Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
  • (2) Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate propun Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
  • (3) Nominalizarea coordonatorilor prevăzuți la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, Cercetării și Inovării.
  • (4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activități și responsabilități suplimentare funcției de bază, directorii de program, precum și responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau din unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizații.
  • (5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale vor beneficia de plata indemnizației prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Alte modificări sunt aduse printr-un articol care prevede ca „după promovarea examenului și după expirarea stagiului minim aferent specialității, ministrul Sănătății confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult zece zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă”.

Lipsa medicilor de familie în mediul rural

 

„Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din țară și luând în calcul ca din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcționale, în următorii zece ani se vor pensiona mai mult de 33% din medicii de familie activi în prezent, dar și faptul că nu există momentan șansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem prin modificarea noastră legislativă crearea posibilității reprofilării medicilor specialiști în pediatrie și specialiști de interne în medici specialiști de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de șase luni, la propria solicitare”, explică inițiatorii proiectului.
Totodată, parlamentarii susțin că doresc să ofere „posibilitatea de a obține prima specialitate în regim cu taxă tuturor asistenților universitari din cadrul facultăților de stomatologie angajați pe perioadă determinată, care posedă deja gradul științific de doctor în științe medicale. Avem nevoie de această reglementare, deoarece creșterile salariale și numărul limitat de locuri de rezidențiat pentru specialitățile de stomatologie îngreunează semnificativ accesul cercetătorilor tineri, astfel fiind nevoiți să abandoneze profesia de cadru didactic universitar”.

Proiectul va fi întâi dezbătut în Senat, iar o decizie finală va fi luată în Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.