Mai puțin de 0,5% din populaţia României, înscrisă în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Mai puţin de 0,5% din populaţia României este înscrisă în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, a declarat, vineri, directorul general al Registrului, dr. Aurora Dragomirişteanu.

„Registrul din România este unul mic. 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru. (…) Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani. (…) 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit directorului Registrului, până astăzi 34 de români au donat, jumătate dintre ei pentru pacienți aflați în centre de transplant din Romnia, iar ceilalți pentru pacienți aflați în alte țări.

Registrul pacienţilor care au indicaţie de transplant şi care nu au un donator compatibil numără în prezent 955 de pacienţi, a atras atenția dr. Aurora Dragomirişteanu.

„Au fost realizate până acum 414 proceduri de transplant. Sunt 371 de pacienţi transplantaţi. Doi dintre ei au avut nevoie de un al doilea transplant sau al treilea transplant”, a spus dr. Aurora Dragomirişteanu.

Medicul a subliniat că pentru 30% dintre pacienţi nu s-a găsit niciodată un donator compatibil.

„Sunt 30% dintre pacienţi pentru care nu am găsit niciodată un donator compatibil. Din cei la care am găsit un donator compatibil pentru unii a fost prea târziu. Mai mult de o treime, aproape 40% din totalul pacienţilor au ajuns să fie transplantaţi. (…) La 30% dintre pacienţi şansa de a fi vindecaţi este doar o şansă teoretică”, a explicat dr. Aurora Dragomirişteanu.

Dr. Aurora Dragomirişteanu a subliniat că este foarte important ca numărul persoanelor înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice să crească.

„Diversitatea etnică și particularitățile din anumite zone geografice fac ca gasirea unui donator compatibil într-un relativ scurt să fie dificilă sau mposibilă sau să nu găsim niciodată. Cu cât particularitățile sunt mai specifice, cu atât șansa de a găsi pe cineva copmatibil scade. (…) Dacă numărul celor înscriși dintr-o țară acoperă toate zonele geografice și diversitatea etnică și numărul total se apropie de 500.000 de persoane, la peste 95-97% dintre pacienții acelei țări se găsește un donator compatibil în Registrul țărilor respective. Este cazul țărilor care au Registre mari”, a mai spus dr. Aurora Dragomirişteanu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.