Astăzi este Ziua mondială a spălatului pe mâini, o sărbătoare internațională dedicată conștientizării importanței gestului de spălare a mâinilor, care poate preveni boli și salva vieți. Ziua mondială a spălatului pe mâini este o oportunitate de realiza acțiuni de încurajare a spălatului pe mâini cu săpun și de a face oamenii să devină conștienți că acest gest simplu le poate salva sănătatea. Astfel, anual, la 15 octombrie sunt realizate evenimente și campanii de promovare a spălării mâinilor, în școli și în diverse comunități din întreaga lume.
Mâinile sunt părțile corpului purtătoare de bacterii care pot cauza infecții intestinale sau pulmonare. Contaminarea mâncării cu germeni care se găsesc pe mâini duce la apariția bolilor și chiar micilor epidemii locale, care constituie importante amenințări pentru copiii mici și pentru persoanele cu imunitate scăzută. Spălarea pe mâini în mod constant poate reduce apariția diareei cu aproape 50% și a pneumoniilor cu 25 %, în rândul copiilor sub 5 ani.
Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini își propune să susțină la nivel global și local cultura spălatului pe mâini, dar și să crească vigilența în privința spălatului pe mâini și conștientizarea beneficiilor pentru sănătate pe care le aduce acest gest. Prima sărbătoare a spălatului pe mâini a avut loc în anul 2008, iar de atunci peste 500 de milioane de oameni s-au implicat în activități anuale de promovare a spălării mâinilor. În prezent, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este susținută de guverne din întreaga lume, organizații ale societății civile și organizații non-guvernamentale, companii private și persoane fizice.
Tema de anul acesta a zilei spălatului pe mâini este „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate”, fiind centrată pe legătura dintre spălatul pe mâini și igiena alimentației. Spălarea mâinilor înainte de a găti, a mânca sau a hrăni copiii este cel mai important gest care previne îmbolnăvirile. Formarea unui reflex de spălare a mâinilor înainte de a mânca aduce mari beneficii asupra sănătății și trebuie realizată de fiecare individ al societății.