Una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese, malaria, ar putea fi eradicată complet în cursul unei generații, este concluzia unui studiu recent comandat de Organizația Mondială a Sănătății. În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate peste 200 de milioane de cazuri de îmbolnăvire, iar cei mai vulnerabili sunt copiii mici. Oamenii de știință au descoperit însă acum că dispariția bolii nu este chiar un vis imposibil, dar acest lucru ar însemna o cheltuială suplimentară de 2 miliarde de dolari anual. Un rezultat pozitiv ar însemna însă o reușită de proporții epice, potrivit experților.
Ce este malaria
Malaria este o boală cauzată de paraziții Plasmodium, care sunt transmiși de la persoană la persoană prin mușcătura țânțarilor de sex feminin. Odată infectați, oamenii prezintă simptome precum febră mare și frisoane.
Paraziții infectează celulele din ficat și celulele roșii din sânge, iar anemia este un alt simptom al persoanelor afectate. În cele din urmă, boala afectează întregul corp, inclusiv creierul, și poate fi fatală. Anual, aproximativ 435.000 de oameni, majoritatea copii, mor din cauza malariei.
Drumul către eradicare
Noul studiu, publicat în săptămânalul medical The Lancet, a fost comandat în urmă cu trei ani pentru a se analiza dacă eradicarea malariei este ceva posibil și care ar fi costurile acestei realizări monumentale. Iar 41 dintre cei mai importanți experți mondiali pe problema malariei, de la oameni de știință la economiști, au concluzionat că boala poate fi eradicată până în 2050.
„Prea mult timp, eradicarea malariei a fost un vis îndepărtat, dar acum avem dovezi că malaria poate fi și ar trebui să fie eradicată până în 2050. Acest studio arată că eradicarea poate fi realizată într-o generație”, a declarat Sir Richard Feachem, unul dintre autorii studiului.
Potrivit studiului, pentru a atinge acest obiectiv, va fi necesară utilizarea mai eficientă a tehnologiilor actuale și dezvoltarea de noi modalități de combatere a bolii. În plus, va fi nevoie de tehnologiile de generare a genelor, care au potențialul de a schimba total lupta împotriva malariei. Spre deosebire de moștenirea genetică obișnuită, genele generate forțează o genă să se răspândească în interiorul unei populații. Teoretic, ele ar putea face ca țânțarii să nu se mai poată înmulți, iar numărul lor să scadă, sau să îi facă rezistenți la parazit.
Costul acestor programe ar fi, potrivit studiului, de 2 miliarde de dolari anual, care să se adauge celor 4,3 miliarde care sunt cheltuite deja la nivel global. În ultimii 20 de ani, lupta împotriva malariei a făcut progrese mari. În acesată perioadă, numărul țărilor în care a fost raportată boala a scăzut de la 106 la 86, numărul total cazurilor a scăzut cu 36%, iar rata mortalității s-a micșorat cu 60%.
„În ciuda progresului fără precedent, malaria continuă să afecteze promisiunile de viitor și potențialul economic al comunităților din întreaga lume. Acest lucru este valabil în special în Africa, acolo unde doar cinci țări reprezintă aproape jumătate din numărul global al celor infectați”, a explicat dr. Winnie Mpanju-Shumbusho, unul dintre autorii studiului.
La nivel global, variola a fost singura boală infecțioasă eradicată, lucru care s-a întâmplat în anul 1980.