Managerii prezenți la Forumul Spitalelor fac pași către înființarea unei asociații

Managerii prezenți la dezbaterile din prima zi a Forumului Spitalelor au decis, în unanimitate, înființarea unei Asociații a Spitalelor – o organizație care să le reprezinte poziția în dialog cu autoritățile.

În continuare, managerii trebuie să obțină avizul Comitetului de Administrație, dar și o hotărâre în acest sens a Comitetului Director și să accepte statutul asociației.

“Sistemul de sănătate nu este al Bucureștiului, este al României”, a subliniat managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Beatrice Mahler-Boca.

La rândul lor, asociațiile de pacienți susțin acest demers.

În cursul dezbaterii, managerii au pus pe tapet o parte dintre problemele cu care se confruntă spitalele din România.

 

Spitalul să rămână spital, spun managerii

 

Managerul spitalului “Dr. Victor Babeș”, dr. Emilian Ioan Imbri, a fost numai una dintre vocile care au atras atenția că spitalele ar trebui să fie ultima linie în luptă, după asistența primară și ambulator. Cu toate acestea, spitalele sunt copleșite de numărul de cazuri cu care se confruntă pentru că primele două niveluri ale sistemului medical nu funcționează corespunzător și pentru că pacienții nu știu ce trebuie să facă. El a cerut ca autoritățile să reformeze profund sistemul și să se asigure că “spitalul rămâne spital”.

 

Lipsa de fonduri cu care se confruntă spitalele de stat

 

C0ntractele semnate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și serviciile decontate de aceasta reprezintă o altă problemă semnalată. Astfel, managerii spun că nu pot deconta de la CNAS cheltuielile cu pacienții în plus față de numărul prevăzut în contract. Aceasta deși acest număr este depășit lună de lună.

Mai mult, Curtea de Conturi cere conducerii spitalelor să recupereze totuși banii de la CNAS, pentru că, în caz contrar, riscă să le fie imputate sumele, a atras atenția managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, Ionuț Negoi, a oferit cifre exacte. În primele cinci luni ale anului 2019 au fost realizate servicii în valoare de 49 de milioane, din care contractul cu CASMB a permis decontarea a doar 43 de milioane.

El a propus un proiect-pilot pentru spitalele de urgență de schimbare a modalității de finanțare, fie cu totul dinspre bugetul de stat, fie parțial de la CASMB, parțial direct din bugetul de stat.

 

Reacția Casei de Asigurări de Sănătate

 

În replică, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Târgu Mureș, Rodica Biro, a explicat că acțiunile CAS sunt limitate de legislația existentă. Astfel, normele în vigoare reglementează strict faptul că nu pot fi decontate cheltuielile pentru pacienții în plus față de cei prevăzuți în contract.

Probleme sunt și în ceea ce privește protocoalele terapeutice, consideră Rodica Biro. Iar pacientul este dezorientat în sistem, din punctul său de vedere.

În aceste condiții, ea a cerut exact schimbarea normelor și un dialog cu autoritățile în acest sens.

 

Spitale vechi, ce nu permit respectarea normelor în vigoare

 

Spitalele vechi de zeci de ani, care respectau normele în vigoare atunci când au fost construite, dar care nu mai pot fi puse în acord cu normele și circuitele actuale, reprezintă încă o problemă.

Potrivit managerilor prezenți la discuție, singura soluția este construcția de clădiri noi. De altfel, managerul Institutului Clinic Fundeni a insistat că ea a înaintat un proiect în acest sens și că nu va accepta renovarea unor clădiri vechi, cu risc seismic ridicat. Acolo nu va putea fi făcut niciodată un act medical corect, a precizat conf. dr. Carmen Orban.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, a vorbit și de problema hranei pacienților. Pentru trei mese pe zi, suma alocată este de numai 10 lei și trebuie crescută.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.