Managerul I.C. Fundeni și șeful CNAS vor fi schimbați din funcție; concursul pentru conducerea ANDMR, suspendat

Ministerul Sănătății

Managerul Institului Clinic Fundeni și șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor fi schimbați din funcție, iar concursul pentru șefia Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a fost suspendat. Este anunțul făcut cu ocazia conferinței de presă de preluare a mandatului de către noul ministru al Sănătății.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă vor fi schimbate conducerile CNAS şi I.C. Fundeni, premierul Ludovic Orban, prezent la conferință, a răspuns: „Cu siguranță”.

În ceea ce privește numirile viitoare de manageri de spitale, ”vom adopta modele care funcționează”, a declarat Victor Costache.

În ceea ce privește concursul pentru conducerea ANMDMR, “deocamdată acest concurs a fost suspendat”, a spus noul ministrul al Sănătății. ”Această agenție este una reprezentativă pentru România. Există numeroase sesiszări inclusiv din partea Colegiului Farmaciștilor, iar în România avem farmaciști și medici de mare valoare. Vom stabili o procedură de concurs în care să predomine criteriile de perfomanță”, a adăugat el.

” Am înțeles că domnul ministru a blocat parodia de concurs. S-a amânat concursul. Aici trebuie reluată, din punctul meu de vedere, procedura și trebuie făcut un concurs pe bune, la care orice profesionist din domeniu care își dorește să participe să poată să participe, să existe o selecție obiectivă, să fie selectat cel mai bun candidat, cu cel mai bun program”, a declarat și premierul Ludovic Orban, prezent la eveniment.

Anterior, Comisia de concurs pentru ocuparea celor trei posturi de conducere Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a selectat opt din cele zece candidaturi pentru posturile de conducere ale instituției.

Astfel, pentru funcția de președinte au rămas în cursă trei candidați – actualul președinte, Marius Daniel Şişu, conf. dr. Colette-Roxana Sandulovici (decan în cadrul Universității Titu Maiorescu) și Valeria Nicoleta Ghițoi (manager de logistică la o companie pharma). Dosarul de înscriere al lui Marian Stamate, medic primar orelist la Spitalul Colțea, a fost respins din cauză că acesta nu a avut o vechime în posturi de conducere de minim 5 ani.

Pentru celelalte două funcții scoase la concurs, vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice, au fost admise cinci dosare – Bujor Eugen Almășan (managing director la compania IQVIA, fostă Quintiles), Adriana Cotel (fost președinte al ANMDMR și al CNAS), Adrian Emil Frățilă (coordonator studii clinice la compania Krka), Monica Negovan (acționar al unei farmacii din Târgu Mureș) și Gabriela Vlăsceanu (manager de cercetare-dezvoltare la producătorul de produse fitoterapeutice Hofigal). Un alt dosar, al Mariei Alexandra Băluță (manager de produs la un distribuitor de echipamente medicale), a fost respins pentru că nu îndeplinea două condiții, printre care vechimea de minim un an în funcții de conducere.

Condițiile inițiale de organizare a concursului, și perioada de depunere a dosarelor, în special, au fost contestate dur de Colegiul Farmaciștilor, care a acuzat o „încercare de fraudare”.

„Stabilirea unui termen de numai patru zile pentru depunerea dosarului constituie o barieră și o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real al organizării concursului respectiv”, s-a precizat în comunicatul făcut public la momentul respectiv de Colegiul Farmaciștilor.

În plus, Ministerul Sănătății (MS) a fost nevoit să publice o erată la anunțul privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații la funcțiile de conducere ale ANMDMR, în sensul că și absolvenții facultăților de Farmacie se puteau înscrie la concurs. Măsura a fost luată după ce Colegiul Farmaciștilor și asociațiile studenților la facultățile de Farmacie au protestat față de anunțul inițial al MS, care permitea doar absolvenților facultăților de Medicină, Economie sau Drept să se înscrie.

Luni, Adriana Cotel, fostă șefă a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost numită manager interimar al Institutului Clinic Fundeni de către Ministerul Sănătății. Decizia a fost descrisă drept controversată.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.