Managerul Institutului Marius Nasta: Incidența generală în populația la risc vizată de screening a fost dublă față de incidența tuberculozei în România

”Suntem în momentul în care România se îndreaptă abordarea unei noi modalități de management al pacientului cu tuberculoză, care implică mai multe paliere, în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății”, a declarat managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, la conferința-dezbatere ”Dezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile. Experiența pilot E-DTEECT TB: Provocări și perspective”.

Un prim pas a fost făcut prin proiectul E-Detect, în care atenția a fost îndreptată spre categoriile la risc, a adăugat ea.

Datele obținute indică eficiența acestei metode, ”pentru că incidența generală în populația la risc screenată a fost dublă față de incidența tuberculozei în România, adică 130,3 la 100.000 de locuitori, față de 59,5 la suta de mii de locuitori”, cât a fost incidența pe anul 2018 în rândul populației generale, a explicat Beatrice Mahler.

În rândul persoanelor fără adăpost, incidența a fost de 520,8 la suta de mii de locuitori, iar în rândul utilizatorilor de droguri a fost de 854,7 la suta de mii de locuitori.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: oameni fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți, din București și zone din Muntenia și Oltenia: județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova.

Activitățile de screening au fost realizate de către specialiști din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer și test de diagnostic molecular.

În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unități medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la inițierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.