Managerul SCUUB: Toți pacienții care au ajuns în terapie intensivă și au decedat erau nevaccinați

Managerul Spitalului Universitar de Urgență din București (SCUUB), prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a declarat, vineri, că toți pacienții care au ajuns în terapie intensivă și au decedat erau nevaccinați anti-COVID-19.

”În privința pacienților care au ajuns în terapie intensivă și care sunt decedați, sunt toți nevaccinați. În rest sunt și pacienți vaccinați cu două doze care au ajuns în terapie intensivă, dar cu forme medii. Nu au ajuns într-o formă severă. E o boală complicată, nu e doar o boală respiratorie, e mai mult  decât atât”, a declarat managerul SCUUB în cadrul unor declarații de presă.

Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu a mai precizat că în acest moment în unitatea sanitară numărul pacienților COVID-19 pozitivi și al celor non-COVID-19 este egal. Mai exact, vorbim de peste 350 de pacienți COVID-19 pozitivi și peste 350 de pacienți non-COVID.

”La noi este o situație particulară, noi suntem un spital care funcționează în regim hibrid, adică negativi, pozitivi, suspecți, cu circuite distincte. În momentul de față 50% din pacienți sunt pozitivi, 50% sunt negativi.  Adică, în cifre concrete, peste 350 de pozitivi, peste 350 de negativi. Ieri a fost o zi în care colegii mei de la cardiologie au asigurat tratamentul acut al infarctelor miocardice. Au fost ieri 12 admisii atât pozitivi, cât și negativi. Noi am încercat să acordăm un tratament egal tuturor acestor pacienți în perioada aceasta”, a declarat managerul SCUUB.

Prof. dr. Cîrstoiu a atras atenția și asupra numărului mare de decese înregistrat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

”Numărul deceselor este mai mare față de anul trecut. Spre exemplu, în anul 2020, în octombrie, erau 193 de pacienți decedați din care 21 pozitivi. Astăzi vorbim, în perioada 1 octombrie 2021 – 29 octombrie, de 284 de pacienți pozitivi decedați COVID. Un număr foarte mare. Asta arată gravitatea și severitatea acestui val în privința formelor acute, formelor grave. De aceea este necesar ca oamenii să înțeleagă să vină cât mai repede la spital la debutul simptomatologiei, să nu mai folosească automedicația, iar testele să fie raportate atunci când sunt pozitive”, a mai precizat medicul.

În acest context, managerul SCUUB subliniză importanța vaccinării anti-COVID-19.

”Este nevoie ca oamenii să înțeleagă faptul că trăim niște vremuri grele, niște vremuri încărcate și cu probleme de sănătate și cu probleme emoționale pentru că fiecare pacient are în spatele lui o dramă, o dramă a unei familii, drama unor copii, drama unor părinți așa că eu zic că efortul colegilor mei, care nu este unul ușor, va trebui să fie susținut și de un efort public de a realiză că vaccinarea e o soluție pentru a limita accesul cazurilor grave, foarte grave, pentru a nu mai avea astfel de cazuri în zonele de terapie intensivă, de terapie intermediară sau în zona de terapie acută. Dacă vom realiza că vaccinându-ne în număr mare și creând o stare de imunitate în rândul populației la un nivel macro cred că nu vom mai ajunge în astfel de situații, care nu sunt particulare doar Spitalului Universitar, ci tuturor spitalelor mari de urgență din București și din țară”, a mai spus prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.