MApN: Institutul Cantacuzino începe pregătirea personalului pentru producția de vaccin gripal

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a început pregătirea profesională a personalului de specialitate pentru producția vaccinului gripal, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

“O echipă formată din operatori recent integrați în colectivul Institutului Cantacuzino efectuează, în scop de învățare a procedurilor și etapelor de producție, primele teste pe substrat biologic, în vederea realizării loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal. Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanță necesar, și va fi coordonat de specialiști ai institutului.”, se arată într-un comunicat al MApN.

Operatorii urmează să se perfecționeze la standardele naționale și europene, cu respectarea normelor de siguranță și calitate care trebuie îndeplinite pentru realizarea acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică.

 

Primele loturi experimentale

 

La finalul procesului de instruire, operatorii Institutului Cantacuzino vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal, prima etapă în cadrul proiectului strategic de reluare a producției de vaccin gripal pentru uz comercial, a declarat secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Mihai Dan Chirică.

„Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independența țării în acest domeniu și, astfel, să fim mult mai bine pregătiți pentru a face față unor situații de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând față de români”, a subliniat Mihai Dan Chirică.

De la începutul anului au fost scoase la concurs o sută de posturi de cercetător, medic, biolog, biochimist, farmacist, inginer și personal administrativ de către Institutul Cantacuzino. Ministerul Apărării Naționale a alocat peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea zonelor de producție ale institutului, atât prin achiziționarea de noi echipamente de înalt nivel tehnologic, cât și prin reabilitarea și consolidarea infrastructurii existente. Anul trecut, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunța că sunt peste cinci sute de angajați în cadrul institutului, însă pentru o bună desfășurare a activității, personalul tot va fi insuficient.

Institutul Cantacuzino a trecut de la Ministerul Educației în subordinea Ministerului Apărării, la finalul anului 2017. Din anul 2012 nu a mai produs vaccin antigripal, iar ulterior i-a fost suspendată licența de producție.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.