Maraton al transplantului renal prin tehnici robotice, la Brașov

La Spitalul Sf. Constantin din Brașov s-a desfășurat în perioada 10-12 ianuarie 2019 un „maraton” al transplantului renal: patru cupluri donator-receptor au fost operate în trei zile de echipe mixte formată din medici specialiști din Geneva, Ghent, Cluj Napoca, Tg. Mureş şi Braşov.

Pacienții din Iași, Sibiu, București și Chișinău au fost operați la spitalul privat brașovean prin tehnici chirurgicale asistate robotic: prelevarea rinichiului de la donator prin tehnică robotică și transplantare robotică, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se realizează folosind robotul DaVinci.

Din echipele de transplant renal au făcut parte medicii Therry Berney (Geneva), fost preşedinte al European Society of Organ Transplantation (ESOT), Christophe Iselin (Geneva), Karel Decaestecker (Ghent) și Karine Hadaya (Geneva). Acestora li s-au alăturat echipe medicale din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Brașov. Echipa Spitalului Sf. Constantin a fost coordonată de dr. Bogdan Moldovan, chirurg de transplant cu dublă acreditare europeană de transplant hepatic şi renal.

În anul 2018, în România, s-au realizat mai puțin de 100 de intervenții de trasplant renal, raportat la necesarul de 3.000 de grefe pe an, arată reprezentanții Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.