Marea Britanie cere UE livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 comandate. UE dă vina pe AstraZeneca

Marea Britanie a cerut luni ca Uniunea Europeană (UE) să permită livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care le-a comandat, însă Bruxelles-ul dă vina pe AstraZeneca.

”Marea Britanie nu este de vină. UE nu este de vină”, a declarat un oficial al UE, citat de Reuters.

”Este vorba despre faptul că toți găsesc un acord cu o companie care și-a vândut în exces capacitatea de producție. AstraZeneca trebuie să livreze doze clienților săi din UE”, a mai spus oficialul UE.

Liderii UE vor discuta despre impunerea interzicerii exporturilor de vaccinuri în Marea Britanie la un summit ce va avea loc joi. Se așteaptă ca premierul britanic Boris Johnson să vorbească cu cei mai puternici lideri ai UE, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a determina blocul să se îndepărteze de interdicții, mai scrie Reuters.

”Vor continua să existe câteva conversații solide cu Uniunea Europeană despre importanța faptului că nu se vor produce astfel de blocaje”, a declarat Helen Whately, pentru radioul LBC. „Este foarte important ca companiile să își poată îndeplini obligațiile contractuale”, a mai spus aceasta.

Marea Britanie, care a ieșit din UE la 31 decembrie 2020, a avertizat în repetate rânduri UE că încălcarea legislației contractuale ar putea avea consecințe grave, dar nu a precizat încă care ar fi aceste consecințe.

AstraZeneca a declarat pentru Bruxelles că Marea Britanie folosește o clauză în contractul său de furnizare care împiedică exportul vaccinurilor sale până când piața britanică este complet deservită, au spus oficialii UE, potrivit Reuters.

UE a blocat până acum un transport de vaccinuri către Australia.

Un oficial al UE a declarat duminică pentru Reuters că blocul European respinge apelurile guvernului britanic de a expedia vaccinurile AstraZeneca COVID-19 produse într-o fabrică din Olanda.

”Britanicii insistă asupra faptului că uzina Halix din Olanda trebuie să le livreze substanța medicamentoasă produsă acolo. Asta nu funcționează”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Fabrica din Leiden, condusă de sub-contractorul Halix, este listată ca furnizor de vaccinuri atât în ​​contractele semnate de AstraZeneca cu Marea Britanie, cât și cu Uniunea Europeană.

”Ceea ce se produce în Halix trebuie să meargă în UE”, a adăugat oficialul.

AstraZeneca nu a solicitat încă aprobarea în UE pentru Halix, dar oficialul și o a doua sursă din UE au declarat că cererea este pe cale. Fără aprobarea de reglementare, vaccinurile produse la Halix nu pot fi utilizate în UE, mai scrie Reuters.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.