Marea Britanie: Primii copii cu ADN modificat în laborator

Premieră controversată în Marea Britanie: s-a născut primul bebeluș cu ADN de la trei persoane, experiment posibil printr-o procedură nouă de fertilizare in vitro al cărui scop este justificat prin previnirea moştenirii genetice de către făt a unor boli incurabile. Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinţi, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană, de sex feminin.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie anunță că acesta nu este un caz izolat ci, „mai puţin de cinci copii” s-au născut în Marea Britanie folosindu-se această procedură dar nu au fost făcute publice alte detalii, pentru a le proteja identitatea.

Se dorește prevenirea transmiterea unor boli mitocondriale

Procedura de înlocuire mitocondrială a fost inițiată în Marea Britanie de medicii de la Centrul de Fertilitate din Newcastle care, potrivit The Guardian, urmăresc nașterea unor copii fără riscul preluării unor tulburări genetice, considerând că, pentru femeile bolnave, concepția naturală este adesea „un joc de noroc” referindu-se la cazurile când unii bebeluși moștenesc doar o mică parte din mitocondriile mutante ca să se nască sănătoși. Sunt aduse ca argument situațiile în care unii copii moștenesc mai mult decât este necesar și dezvoltă boli grave, progresive și adesea fatale.

Cunoscută sub denumirea de tratament pentru donarea mitocondrială (MDT), tehnica folosește țesutul din ovulele donatoarelor sănătoase pentru a crea embrioni FIV care sunt lipsiți de mutațiile dăunătoare pe care mamele le poartă și care este probabil să le transmită copiilor lor.

Embrionii combină spermatozoizii și ovulul de la părinții biologici cu structuri minuscule asemănătoare unei baterii numite mitocondrii din ovulul donatorului, astfel că nou-născutul rezultat are ADN de la mamă și tată, ca de obicei, plus o cantitate mică de material genetic – aproximativ 37 de gene – de la donator.

Procesul a condus la sintagma „bebeluși cu trei părinți”, chiar dacă 99,8% din ADN-ul copiilor provine de la mamă și tată.

Potrivit medicilor britanici, ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile şi nu alte trăsături esenţiale ale copilului, precum aspectul.

Marea Britanie, prima țară care a autorizat nașterile cu modificări genetice

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituţie mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a dat undă verde procedurii în 2017 iar, în 2018, HFEA a acordat medicilor de la Centrul de Fertilitate din Newcastle permisiunea de a implementa acest tratament în cazul a două femei.

„Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu o boală mitocondrială severă moştenită posibilitatea de a avea un copil sănătos. Marea Britanie a fost prima ţară din lume care a permis tratamentul de donare mitocondrială într-un cadru reglementat”, a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

„Toate solicitările de tratament sunt evaluate individual pe baza criteriilor prevăzute de lege şi numai după o opinie de la experţi independenţi. Tratamentul de donare mitocondrială este încă la început, iar HFEA continuă să revizuiască evoluţiile clinice şi ştiinţifice”, a precizat acesta.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.