Maria Mesaroș: Podiatrul trebuie să facă parte din echipa multidisciplinară care îngrijește persoana cu diabet

Maria Mesaroș, președintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor Din România, a declarat că podiatrul este unul dintre specialiștii care ar trebui să facă parte din echipa multidisciplinară care îngrijește persoana cu diabet zaharat și picior diabetic. Totodată, a mai spus că rolul asociațiilor de pacienți este esențial și că pot reprezenta un instrument prin care pacienții pot fi educați.

”Asociațiile de pacienți pot ajuta la educația persoanelor cu diabet zaharat aducând în prim plan recomandările specialiștilor. De asemenea, putem să îndrumăm pacienții, atunci când ni se adresează, către specialiști.”, a declarat Maria Mesaroș.

”Podiatrul trebuie să facă parte din echipa multidisciplinară care îngrijește persoana cu diabet”, a mai precizat președintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor Din România.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.