EXCLUSIV Dr. Adrian Marinescu: România nu își permite și o situație grea legată de gripă

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, a declarat pentru  Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro că România nu își permite și o „situație grea” legată de gripă, chiar dacă măsurile preventive de la SARS-Cov-2 se potrivesc și în cazul gripei, recomandând vaccinarea.

Dr. Adrian Marinescu a spus că, deocamdată, nu sunt multe cazuri de gripă, unele dintre ele nefiind diagnosticate pentru că testarea în cazul gripei este redusă, dar în decembrie și la începutul anului viitor vom avea mai multe cazuri de gripă.

„De ceva vreme, discutăm despre faptul că sezonul de gripă va veni, lucru care deja se întâmplă, și așa cum am văzut și în alți ani, gripă putem să avem până în primăvară, și în luna aprilie. Pot fi de asemenea cazuri severe, cu siguranță că România nu își permite și o situație grea legată de gripă, chiar dacă măsurile preventive de la SARS-Cov-2 se potrivesc și în caz de gripă, cu siguranță vom avea pacienți cu gripă, cu siguranță vor fi pacienți vulnerabili care vor face forme severe de gripă”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

În acest context, medicul a precizat că se poate face atât vaccinarea antigripală, cât și cea împotriva SARS-CoV-2, până acum neexistând dovezi științifice care să arate că ar trebui să existe o diferență sau un interval de timp între administrarea celor două vaccinuri.

„În mod clar, se pot face ambele vaccinări. Nu există dovezi științifice care să arate că ar trebui să fie o diferență sau un interval de timp între cele două vaccinuri. Cei care urmează să se vaccineze acum anti-COVID, fie că este vorba despre prima sau a treia doză, cu siguranță o pot face dacă programarea pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este mai târziu, cum sunt persoanele aflate la rapel, pot clar să se vaccineze anti-gripal sau să o facă după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în măsura în care sunt la prima doză. Amândouă variantele sunt posibile și în mod clar pot să o facă”, a explicat directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Întrebat dacă vom reuși să ocolim epidemia anuală de gripă, la fel cum s-a întâmpla în sezonul trecut, medicul Adrian Marinescu a răspuns că „cred că vom reuși pentru că avem cam aceleași măsuri care previn infectarea, multe dintre ele sunt comune, și vreau să cred că odată ce le respectăm pentru COVID-19 nu vor fi probleme nici cu gripa, dar totuși, riscul de a ne infecta există. Din punctul meu de vedere, este clar că trebuie să ne protejăm și pentru SARS-CoV-2, dar și pentru gripă”.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a precizat că fiecare dintre cele două infecții pot să ducă la o agravare a stării pacientului.

„Dacă am infecție cu SARS-CoV-2 și apare o suprainfecție cu virusul gripal, este clar că prognosticul poate fi rezervat, pot să am insuficiență respiratorie sau alte complicații, și la fel se poate întâmpla invers, să fac gripă și să apară suprainfecția SARS-CoV-2. În amândouă situațiile, riscul să apară o formă gravă există și este crescut”, a spus medicul.

Pe 12 noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, anunţat că a fost înregistrat primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon, în România.

Potrivit secretarului de stat, este vorba despre un bărbat de 30 de ani din Bucureşti.

„S-a făcut test de identificare a SARS-CoV-2 şi a gripei. SARS-CoV-2 – negativ, gripă – pozitiv. Deci este primul caz din sezonul acesta. Am avut şi anul trecut. Sigur, nu am avut o creştere semnificativă, care să ducă la o epidemie, tocmai pentru că aceleaşi măsuri pe care le aplicăm împotriva SARS-CoV-2 funcţionează şi împotriva gripei”, a precizat Andrei Baciu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.