Marketingul medical s-a dezvoltat dramatic în ultimele decenii

Bugetul destinat marketingului medical în diferitele sale forme a crescut dramatic în Statele Unite ale Americii în ultimii 20 de ani, de la 17,7 miliarde de dolari în 1997 la 29,9 miliarde de dolari în 2016. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat la 8 ianuarie în Journal of the American Medical Association (JAMA).

 

Creștere substanțială în ultimele două decenii

 

Cercetătorii din cadrul Institutului Dartmouth pentru Politici de Sănătate și Practică Clinică au analizat evoluția marketingului medical în Statele Unite în perioada 1997-2016. Marketingul medical presupune promovarea medicamentelor, testelor și serviciilor medicale, dar și campaniile de conștientizare pentru diferite boli. Marketingul medical poate viza atât pacienții, cât și medicii și alte categorii de profesioniști din sistemului de sănătate.

Concluziile acestui amplu studiu au indicat că marketingul medical a crescut ca amploare, a fost mai bine finanțat și s-a diversificat ca formă.

O creștere importantă în ultimii ani a înregistrat-o marketingul medical care vizează consumatorii în mod direct, prin reclame la medicamente, teste diagnostice, analize de laborator și servicii medicale. Acesta a înregistrat o creștere substanțială în ultimele două decenii, de la 2,1 miliarde de dolari în 1997 la 9,6 miliarde de dolari în 2016. Acest rezultat este în concordanță cu tendința de evoluție către un sistem de îngrijire centrat pe pacient, în care pacientul este bine informat cu privire la boala sa și se implică activ în deciziile privind tratamentul.

 

Aproape cinci miliarde în plus

 

Bugetul destinat marketingului ce vizează medicii și alți profesioniști ai sistemului de sănătate a crescut și el de la 15,6 miliarde la 20,3 miliarde în ultimii douăzeci de ani. Acesta continuă să fie cel mai bine bugetat sector al marketingului medical, reprezentând mare parte din totalul cheltuielilor efectuate în Statele Unite, în ciuda politicilor implementate pentru a limita influența industriei asupra medicilor și profesioniștilor.

A scăzut în schimb bugetul destinat promovării în jurnale și reviste de specialitate, de la 744 de milioane de dolari în 1997 la doar 119 milioane în 2016. O altă concluzie a autorilor studiului a fost faptul că, în ciuda creșterii sale dramatice, marketingul medical rămâne în continuate puțin reglementat și supervizat în Statele Unite. Reglementarea făcută de FDA în acest sector a rămas limitată, deși numărul materialelor promoționale supuse evaluării aproape s-a triplat în ultimii douăzeci de ani, de la 34.182 la 97.252. În același timp, Statele Unite ale Americii rămân una din puținele țări ale lumii în care se permite promovarea medicamentelor eliberate pe rețetă direct către consumator.

 

În SUA, dar nu numai

 

Deși analiza publicată în numărul din 8 ianuarie al revistei JAMA vizează exclusiv cifrele și particularitățile înregistrate în Statele Unite ale Americii, rezultatele studiului sunt relevante în mare măsură și pentru alte state ale lumii. Deși reglementările și organizarea sistemului de sănătate diferă, este evident faptul că marketingul medical a înregistrat peste tot în lume o creștere semnificativă.

Rămâne să reflectăm în ce măsură marketingul medical influențează deciziile pacienților, a medicilor și a autorităților din sistemele de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.