„În 1999, un cutremur masiv a lovit Turcia, provocând mari distrugeri și ucigând peste 17 000 oameni. La acea vreme locuiam în orașul Șile, un cartier din provincia İstanbul, la 60 de kilometri de epicentru. Familia mea a fost strămutată și am locuit într-un cort aproximativ două săptămâni. Deja plănuisem să lucrez în domeniul medical, dar acel eveniment nefericit mi-a dat un plus de hotărâre ca să devin medic” – își amintește dr. Berk Geroğlu, în prezent medic generalist specializat în sănătatea familiei dar și ofițer național pentru Oficiul de țară al OMS Turcia, unde supraveghează Programul de sănătate pentru refugiați.
Un specialist OMS menționează că experiența de supraviețuitor al cutremurului din 1999 a avut efecte psihologice majore care l-au urmărit mulți ani de atunci: „Mi-a luat cel puțin patru sau cinci ani să învăț să nu fiu îngrozit ori de câte ori au existat tremurături și să-mi controlez teama de un alt cutremur major”, a relatat el. Cu toate acestea, cutremurele recente din țara sa au devastat, luna trecută, o zonă de la granița cu Siria.
Turcia, vulnerabilă la activitatea seismică
Cutremurele care au afectat sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei la 6 februarie au fost o nouă traumă pentru doctorul Geroğlu:
„Experții au avertizat de ceva vreme despre un alt cutremur mare în zona Istanbulului. Nu credeam că aceste alte provincii vor suferi vreodată un cutremur de o asemenea magnitudine – chiar mai puternic decât cutremurul din 1999. Și, în mod tragic, s-a întâmplat de două ori în aceeași zi.
Sa suăraviețuitor al unui seism, am înțeles că trebuie să acționăm imediat pentru a salva vieți – chiar din prima zi am început să planificăm cum ne putem sprijini partenerii, în special Ministerul Sănătății din Turcia”, a adăugat medicul.
Trauma de acum 25 de ani i-a oferit o perspectivă clară asupra a ceea ce avea de făcut imediat după cutremurele recente
Dr. Geroğlu a fost trimis în patru dintre cele mai afectate zone, unde a lucrat în colaborare cu Ministerul turc pentru o evaluare rapidă a necesităților medicale; a discutat cu directoriide sănătate ai provinciilor și cu alți experți sau oficiali locali pentru a evalua daunele aduse unităților de sănătate și pentru a identifica nevoile de bază care au necesitat atenție imediată după dezastru.
„Prioritatea principală trebuia să fie îngrijirea cazurilor de urgență și acordarea de ajutor celor afectați de trauma dezastrului, care cred că au fost oferite foarte bine.
Accesul la serviciile de asistență medicală primară este, de asemenea, extrem de important.
A fost încurajator să văd cât de mult a lucrat Ministerul Sănătății, împreună cu OMS și alți parteneri din sectorul sănătății, pentru a oferi servicii de asistență medicală primară de calitate continuă în zonele care au fost cele mai afectate” menționează specialistul OMS.
Misiunea salvatorilor s-a desfășurat contracronometru
Un exemplu al acelor eforturi se referă la desfășurarea a sute de ambulanțe în zonele afectate, atât pentru relocarea pacienților din unitățile avariate cât și pentru distribuirea de medicamente persoanelor cu afecțiuni cronice din mediul rural.
În plus, au fost înființate unități medicale temporare în comunitățile de corturi și containere create pentru a găzdui milioanele de supraviețuitori strămutați din casele lor transformate în ruine.
Această nevoie vitală de a asigura continuitatea îngrijirii i-a fost adusă dureros acasă doctorului Geroğlu printr-un episod din timpul vizitei sale într-una dintre zonele afectate de cutremure: „În timp ce eram în deplasare, am văzut o copie a rezultatelor unei electrocardiograme zăcând printre dărâmături. Mi-am dorit cu disperare din tot sufletul ca persoana din raport să fi supraviețuit cutremurelor și să primească tratamentul de care aveau nevoie.”
Dr. Geroğlu: „Acest tip de dedicare și angajament față de bunăstarea celorlalți este o reamintire puternică a binelui care există în lume, chiar și în cele mai dificile vremuri”
În ciuda scenelor adesea dureroase la care a asistat în timpul vizitelor sale la unitățile medicale, dr. Geroğlu a fost încurajat de modul în care cadrele medicale au răspuns la urgență: „Personalul din domeniul sănătății a lucrat neobosit pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă, adesea în circumstanțe dificile și provocatoare.
Reziliența și puterea atât a lucrătorilor din domeniul sănătății, cât și a oamenilor care au supraviețuit cutremurelor sunt cu adevărat inspiratoare.
Acest tip de dedicare și angajament față de bunăstarea celorlalți este o reamintire puternică a binelui care există în lume, chiar și în cele mai dificile vremuri.”
Optimism: „Solidaritatea s-a dovedit a fi cheia”
Sentimentul de solidaritate manifestat de o multitudine de organizații în răspunsul la această criză este un alt lucru pe care dorește să îl evidențieze, specialistul turc: „Eforturile masive de răspuns atât ale guvernului, cât și ale organizațiilor neguvernamentale, ale Națiunilor Unite, inclusiv ale OMS, și ale echipelor medicale internaționale de urgență, au fost magnifice.
Toată lumea a lucrat împreună și s-a ajutat unii pe alții, toți hotărâți să ofere sprijin oamenilor din Turcia acolo unde poate”.
În încheierea interviului, dr. Berk Geroğlu este optimist cu privire la viitor, dar subliniază că mai este mult de lucru.
„Va fi nevoie de timp pentru a vă recupera după un eveniment atât de masiv și devastator, dar puteți observa deja progrese marcate în ultima lună, în special în ceea ce privește consolidarea sistemelor de sănătate.
Solidaritatea s-a dovedit a fi cheia pentru a realiza acest lucru, dar încă mai sunt multe de făcut.
Deși acum suntem obosiți, trebuie să continuăm să ne sprijinim unii pe alții și pe oamenii afectați de acest dezastru. Aș îndemna pe toată lumea să doneze la apelul nostru de răspuns dacă pot” – a subliniat specialistul OMS, în interviul acordat site-ului Organizației Mondiale.