Măsurători exacte ale consumului energetic, pentru politici de sănătate care ar putea combate epidemia de obezitate

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a lansat o bază de date care conține măsurători ale consumului energetic uman. Datele au fost culese timp de trei decenii, folosind o tehnică bazată pe izotopi stabili. IAEA speră că aceste date vor fi de un real folos cercetătorilor care studiază impactul unui stil de viață sedentar asupra necesarului energetic din alimentație. Totodată, Agenția se așteaptă ca statele să utilizeze datele puse la dispoziție pentru a gândi politici de sănătate optime, pentru a combate epidemia de obezitate – în creștere, în întreaga lume.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este de aproape trei ori mai prevalentă în prezent, în comparație cu anul 1975. În Uniunea Europeană, rata obezității a variat în 2016 de la 9% în România la 26% în Malta. Raportul global de nutriție din 2018 arată că, în vreme ce deficitul de creștere este în scădere la copii, statusul supraponderal și obezitatea sunt în creștere continuă, iar 48% din copiii supraponderali cu vârsta sub 5 ani trăiesc în țările cu venituri reduse. România are o rată de 12% a obezității la copii, egală cu media Uniunii Europene.

Baza de date a IAEA conține peste 6.600 de măsurători din 23 de țări, colectate între 1981 și 2017, prin metoda DLW. Metoda este una costisitoare, astfel că datele de până acum au fost colectate din studii pe loturi mai mici. Puse la un loc, însă, acestea pot genera răspunsuri cu semnificație statistică. Datele pe care IAEA le pune acum la dispoziție celor interesați provin în principal din țările cu venituri mari, dar sunt binevenite contribuții din orice țară care a colectat date prin metoda DLW, după cum anunță Agenția.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.