Consiliul Uniunii Europene introduce norme noi în procesul de luptă împotriva rezistenței la antimicrobiene și pentru a îmbunătăți siguranța medicamentelor veterinare și a hranei pentru animale. Consiliul a adoptat astăzi pachetul de reguli privind medicamentele pentru animale, care includ două regulamente noi. Acestea vizează medicamentele folosite pentru uz veterinar și folosirea hranei pentru animale care conține medicamente. Totodată, modificările aduse normelor existente stabilesc proceduri de autorizare și supraveghere a medicamentelor de uz uman și veterinar prin Agenția Europeană a Medicamentului, se arată într-un comunicat de presă.
Noile măsuri vor contribui la îmbunătățirea sănătății animalelor, dar și la creșterea competitivității sectorului farmaceutic veterinar din UE. „Acest pachet reprezintă o piatră de hotar majoră în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene: pe de o parte, antimicrobienele și antibioticele vor trebui utilizate cu mai multă prudență decât în prezent și, pe de altă parte, încurajăm dezvoltarea unor medicamente mai bune și a hranei cu medicamente. Este un câștig pentru sănătatea publică și competitivitatea industriei farmaceutice din UE”, a declarat președintele Consiliului UE, Elisabeth Köstinger.
Noile norme privind medicamentele de uz veterinar sunt menite să clarifice și să simplifice procedurile prin care poate fi acordată autorizația de introducere pe piață a noilor medicamente, reducând astfel sarcina administrativă pentru întreprinderile mici. De asemenea, este reglementată utilizarea medicamentelor antimicrobiene la animale prin limitarea folosirii la animalele care nu sunt încă bolnave, dar pot prezenta riscul de a se îmbolnăvi, este prevăzută retragerea antimicrobienelor critice din circuitul agricol și să fie folosite numai în tratarea anumitor infecții la om, ca să își mențină eficiența. Consolidarea farmacovigilenței și a controalelor, dar și îmbunătățirea protecției consumatorilor europeni prin importurile de animale sunt cuprinse în normele elaborate de Consiliul UE.
Totodată, au fost elaborate noi reguli privind hrana cu medicamente, astfel încât operatorii din acest domeniu sunt obligați să respecte anumite criterii în fabricarea furajelor medicinale. De asemenea, este nevoie de atenție sporită pentru a evita contaminarea încrucișată a unor furaje cu substanțe active și este interzisă folosirea hranei cu medicamente pentru profilaxie.
În plus, pentru a evita orice suprapunere cu procedurile prevăzute de noul regulament privind medicamentele de uz veterinar, regulamentul 726/2004, prin care a fost înființată Agenția Europeană a Medicamentului și procedura centralizată de autorizare și supraveghere a medicamentelor, a fost adaptat.
Consiliul și Parlamentul European trebuie să semneze acum regulamentele adoptate. Textele semnate vor fi apoi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare după 20 de zile. Noile nome vor fi însă operaționale abia de la finalul anului 2021.