Măsuri pentru reducerea expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă

La 29 ianuarie, între președinția Consiliului Uniunii Europene – deținută în acest moment de România – și Parlamentul European s-a ajuns la un acord provizoriu în ceea ce privește reducerea expunerii lucrătorilor la cinci substanțe chimice carcinogene și mutagene.

 

Limite mai stricte pentru substanțe periculoase

 

Obiectivul acestei propuneri este de a actualiza normele Directivei 2004/37/EC privind protecția lucrătorilor de riscurile expunerii la substanțe carcinogene și mutagene. Propunerea impune noi limite de expunere a lucrătorilor la locul de muncă la cinci substanțe clasificate drept carcinogeni de tip I de către Agenția Internațională de Cercetare în Cancer (IARC): arsenic, beriliu, cadmiu, formaldehidă și bisamină (MOCA sau MBOCA). Noile limite de expunere sunt aliniate cu cele mai noi practici și informații bazate pe dovezi legate de expunerea ocupațională la substanțe periculoase.

Odată adoptată directiva europeană, statele membre vor putea impune la nivel național limite mai stricte în ceea ce privește expunerea la acest substanțe la locul de muncă.

 

Se ia în calcul extinderea listei de substanțe periculoase

 

În continuare, comitetul reprezentanților permanenți ai guvernelor statelor membre UE vor examina prevederile acordului provizoriu și își vor exprima sau nu susținerea. Un ultim pas va fi votul dublu, în cadrul Consiliului UE și al Parlamentului European.

Mai mult, până la mijlocul anului 2020, Comisia Europeană se va pronunța cu privire la posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare al Directivei 2004/37/EC pentru a include în lista de substanțe periculoase o serie de medicamente cu efecte citotoxice, carcinogene sau mutagene.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.