Maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, de Organizaţia Salvaţi Copiii România

Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de 178.500 euro, necesare secţiilor Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie. Printre echipamentele medicale donate se numără şi un ecograf performant.

„Ecograful primit astăzi se adaugă echipamentelor existente și justifică suplimentarea acestora prin numărul mare de evaluări ultrasonografice efectuate și prin utilitatea existenței unei aparaturi moderne de evaluare concordante cu progresul știintific actual. Volumul mare de lucru justifică necesitatea suplimentării aparaturii, iar Spitalul Universitar dispune de spațiu adecvat de lucru, cât și de un număr de 30 de medici cu competență în ecografie ginecologică și obstetricală. Ecografia reprezintă un instrument de bază în urmărirea unei sarcini, fiind sigur și fără efecte adverse. Monitorizarea și diagnosticul prenatal cu acuratețe sunt pilonul de bază în obținerea unui prognostic favorabil atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei nenăscut”, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB.

Secția de neonatologie a spitalului deține un compartiment de Prematuri și de Terapie Intensivă Neonatală, unde sunt îngrijiți anual mulți nou-născuți prematuri cu vârste de gestație și greutăți foarte mici, uneori la limita supraviețuirii (23-24 săptămâni de gestație și sub 1000 g).

„Terapia intensivă neonatală nu înseamnă doar suport respirator și cardio-circulator, ci și furnizarea de energie și nutrienți de calitate și în cantitate adecvată pentru un organism atât de fragil și afectat cum este prematurul mic și nou-născutul bolnav. Nutriția parenterală este o intervenție terapeutică la fel de importantă pentru evoluția și prognosticul pe termen lung al celor mici și implică precizie și siguranță. Noul aparat de mixare a soluțiilor donat de Salvați Copiii ne este foarte util și cu ajutorul lui vom putea automatiza întregul proces, aceasta însemnând o scurtare a timpului de execuție, evitarea erorii umane, reducerea la maximum a riscului de contaminare bacteriană datorită lucrului într-un mediu steril și, deci, în mod cert o creștere a standardului de calitate în nutriția neonatală”, a declarat dr. Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie din cadrul SUUB.

Sănătatea mamei şi a copilului reprezintă cheia oricărui sistem de sănătate, a subliniat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial.

„Cunoaştem deficienţele din sistemul de sănătate românesc şi statisticile nefaste legate de sănătatea mamei şi a copilului. Disponibilitatea aparaturii medicale joacă un rol important. Îmbunătăţirea continuă a infrastructurii medicale şi accesibilitatea sunt elemente fundamentale ale unui sistem de sănătate durabil care asigură eficienţă şi calitate pentru mame şi nou-născuţi. Este nevoie de o planificare riguroasă a personalului medical în sănătate, cu o distribuţie geografică echitabilă şi măsuri de retenţie a colegilor mai tineri. Implicarea societății civile este binevenită pentru a răspunde provocărilor din sănătate și trebuie dublată de responsabilitatea instituțională și parteneriatul durabil între cei 2 actori. Implicarea organizaţiei Salvaţi Copiii are rezultate remarcabile şi contribuie la reducerea mortalităţii infantile în România”, a subliniat consilierul prezidenţial.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a dotat maternitatea din cadrul SUUB cu echipamente medicale performante în valoare totală de 300.685 euro: trei ventilatoare neonatale, un ventilator de transport, un incubator de transport, două incubatoare, două monitoare de funcţii vitale, electrocardiograf, ecograf performant, dispozitiv UNIQUE+CFM pentru monitorizare continuă cu EEG & sistem hipotermie controlată.

„Din datele statistice existente la nivel naţional, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), 11% dintre pacientele care au născut în Clinica Obstetrică – Ginecologie în ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani: dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6,3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie: în 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate dintre gravidele care au născut, iar în următorii doi ani, procentul a crescut la 14%. În rândul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge şi până la 65% în unele centre”, se arată în comunicat.

Din anul 2010 şi până în prezent, Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale – secţii de Neonatologie, Terapie intensivă neonatală, Pediatrie şi Obstetrică – Ginecologie – din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.