Mauritania, recunoscută de OMS pentru eliminarea trahomului ca risc de sănătate publică

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște Mauritania pentru eliminarea trahomului ca problemă de sănătate publică, aceasta devenind a șaptea țară din Regiunea Africană a OMS care atinge această realizare. Certificatul de validare a fost înmânat Ministrului Sănătății, Abdallahi Sidi Mohamed Wedih, și Ambasadorului Mauritaniei în Elveția, Aïcha Vall Vergès, la Adunarea Mondială a Sănătății din acest an.

„Felicit guvernul și poporul Mauritaniei pentru această realizare”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Acesta este un alt exemplu al progresului incredibil pe care l-am făcut împotriva bolilor tropicale neglijate și oferă speranță multor alte națiuni care încă luptă împotriva trahomului, că și ele pot elimina această boală.”

Mauritania are o lungă istorie în lupta împotriva trahomului, care datează din anii 1960. Cu toate acestea, abia la începutul anului 2000, țara a efectuat studii epidemiologice bazate pe populație pentru a cartografia trahomul, cu sprijinul Organizației pentru Prevenirea Orbirii (OPC), al Institutului de Oftalmologie Tropicală din Africa (IOTA) și al OMS. Activitățile de control al trahomului au fost integrate în Programul Național de Lupta Împotriva Orbirii din cadrul Ministerului Sănătății.

Mauritania a implementat strategia SAFE recomandată de OMS pentru eliminarea trahomului, cu sprijinul partenerilor. Aceste activități au inclus intervenții chirurgicale pentru tratarea stadiului avansat de orbire al bolii, administrarea în masă a tratamentului antibiotic cu azitromicină donată de Pfizer prin intermediul Inițiativei Internaționale împotriva Trahomului, desfășurarea de campanii de conștientizare publică pentru promovarea curățeniei faciale și a igienei personale, precum și îmbunătățirea accesului la alimentarea cu apă și canalizare.

„Eliminarea trahomului este o victorie istorică pentru sănătatea publică din Mauritania”, a declarat Dr. Charlotte Faty Ndiaye, reprezentanta OMS în Mauritania. „Acest succes reflectă conducerea puternică și angajamentul Guvernului, susținute de dedicarea lucrătorilor din domeniul sănătății, a comunităților și a partenerilor, cu îndrumarea și sprijinul OMS. Vom rămâne vigilenți și vom sprijini țara pentru a menține acest succes și a-i proteja pe cei mai expuși riscului de trahom.”

Trahoma este a doua boală tropicală neglijată eliminată în Mauritania. În 2009, țara fusese deja certificată ca fiind liberă de transmiterea dracunculizei (boala viermelui Guineea). La nivel global, Mauritania se alătură altor 21 de țări care au fost validate de OMS pentru eliminarea trahomului ca problemă de sănătate publică. Acestea sunt Benin, Cambodgia, China, Ghana, India, Irak, Republica Islamică Iran, Republica Populară Democrată Laos, Malawi, Mali, Mexic, Maroc, Myanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Arabia Saudită, Gambia, Togo, Vanuatu și Vietnam. Aceste țări fac parte dintr-un grup mai larg de 55 de țări care au eliminat una sau mai multe boli tropicale neglijate.

OMS sprijină autoritățile sanitare din Mauritania să monitorizeze îndeaproape comunitățile în care trahomul era anterior endemic, pentru a se asigura că nu există o reapariție a bolii.

Prevalența bolilor

În aprilie 2024, trahomul rămâne o problemă de sănătate publică în 37 de țări, cu aproximativ 103 milioane de persoane care trăiesc în zone care necesită intervenții împotriva bolii. Trahomul se găsește în principal în cele mai sărace și mai rurale zone din Africa, America Centrală și de Sud, Asia, Pacificul de Vest și Orientul Mijlociu. Regiunea africană este afectată în mod disproporționat de trahom, 93 de milioane de persoane trăind în zone cu risc în aprilie 2024, reprezentând 90% din povara globală a trahomului.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în lupta împotriva trahomului, iar numărul persoanelor care necesită tratament cu antibiotice pentru trahom în Regiunea Africană a scăzut cu 96 de milioane, de la 189 de milioane în 2014 la 93 de milioane în aprilie 2024, ceea ce reprezintă o reducere de 51%.

În urma succesului Mauritaniei, există acum 20 de țări în Regiunea Africană a OMS care vizează eliminarea trahomului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.