Conf. dr. Simin Florescu: Mecanimele de stewardship, ce ar trebui să existe în spitale, pot preveni apariția rezistenței la antibioterapie

Conf. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală, a declarat într-un interviu acordat www.sanatatea.tv si www.rohealthreview.ro cu prilejul Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene că există un consum abuziv de antibiotice în rândul populației din România, însă avem ”mecanimele de stopare a consumului abuziv de antibiotice există. Trebuie doar să le punem în practică”.

Medicul infecționist a mai precizat în legătură cu apariția rezistenței la antibiotice, pe fondul unui consum necorespunzător, că în spitale acest fenomen poate fi urmărit și prevenit mai simplu prin existența unor mecanisme de stewardship.

”Mecanismele de stopare a consumului abuziv de antibiotice există, trebuie doar să le punem în practică. Este vorba de medicnă de familie, de prescripție, de eliberarea din farmacii numai pe bază de prescripție și anihilarea comerțului subteran. (…) La nivel de spital este și mai simplu de urmărit acest mecanism de prevenire a apariției rezistenței la antibiotice, pentru că sunt deja inventate de colegii din Europa de Vest și din America și preluat de noi, acele mecanisme de stewardship, de urmărire și de control al consumului de antibiotice într-un spital, care ar trebui făcut de fiecare spital la nivel local. (…) Mecanismul este fezabil și la nivel de spitale, în multe locuri este deja pus în funcțiune, necesită un consum energetic din partea fiecărui membru al comisiei foarte important, dar dă rezultate. Rezultatele se văd după cel puțin un an de muncă perseverentă, cum s-a întâmplat și în cazul nostru, și trebuie să existe perseverență în continuare.”, a declarat conf. dr. Simin Aysel Florescu.

În cadrul Spitalului ”Victor Babeș” există o astfel de echipă de urmărire și de control al consumului de antibiotice, iar rezultatele au fost vizibile la un an de la începerea activității acestei echipe.

”La noi în Spitalul ”Victor Babeș” există această comisie de stewardship a cărei muncă este una foarte puțin populară din acest punct de vedere, dar care are rezultate și a avut rezultate de-a lungul timpului. Este vorba de urmărirea prescripțiilor de antibiotice chiar în spital cu scopul de a scădea rezistența, de a scădea efectele adverse și de a optimiza tratamentul antibiotic în spital. Este o muncă titanică, este o muncă în echipă făcută de către medicul curant, farmacolog, farmacist, medic de laborator, epidemiolog, director de îngrijiri. Toate împreună au ca scop prevenirea apariției rezistenței printr-un tratament foarte corect administrat ca și indicație, ca și doză, ca și durată. (…) În cazul Spitalului ”Victor Babeș”, după un an de stewardship făcut ca la carte, săptămânal, Comisia mergând în fiecare săptămână în altă secție sau alt sector de seție și luând rând pe rând pacienții ca și indicație, ca și durată, și multe alte detalii privind antibioterapia, s-a constatat o scădere a consumului de cefalosporine în favoarea penicilinelor clasice, așa cum trebuia să fie, și în favoarea aminopenicilinelor și o scădere de fluorochinolone. Acestea sunt niște tipuri de clase de antibiotice a căror utilizare era exagerată în spital și revenise la normal”, a mai precizat managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Capitală.

Conf. dr. Simin Aysel Florescu a atras atenția că antibioticele ”nu sunt un panaceu universal” și că atunci când nu sunt administrate în mod corespunzător, la indicația medicului, pot pune viața în pericol.

”Din păcate, din cauza acestui periculos și foarte frecvent în societatea și în comunitatea noastră, România se situează pe al treilea loc în Europa la consumul de antibiotice, atât în spital cât și în comunitate. Locul trei, după Cipru și Grecia. Este un nefericit loc trei, pentru că asta ne arată un abuz de antibiotice și o lipsă de control, o lipsă de control a prescripției, un abuz din partea familiilor, poate un abuz și în spitale de multe ori. Antibioticul nu este un panaceu universal, este o substanță care are o indicație certă, clară, dată de către medic și care poate fi salvatoare de vieți în aceste condiții. Dar dacă trecem de un anumit prag, poate chiar să ducă chiar și la pierderea vieții”, a subliniat medicul infecționist.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.