EXCLUSIV Medic ATI, despre cauzele pentru care România a înregistrat cea mai mare rată a mortalității dată de COVID-19: Nu știam că există atâția oameni grav bolnavi

România a înregistrat miercuri cea mai mare rată a mortalității cauzate de COVID-19, dintre toate statele europene, respectiv de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Despre cauzele pentru care se întâmplă acest lucru, Sănătatea TV şi RoHealthReview au stat de vorbă cu dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

Medicul ATI a spus că principala cauză pentru care mortalitatea COVID-19 este ridicată în România este depistarea virusului “extrem de târziu” la persoanele afectate, dar și faptul că în țara noastră oamenii sunt foarte bolnavi, cu multe comorbidități.

“ Ceea ce am văzut eu este ceva incredibil. Nu am știut că există atâția oameni atât de grav bolnavi în România. Virusul este ceea ce le-a pus capac”, a afirmat dr. Laura Zarafin.

Medicul a spus că oamenii sunt foarte bolnavi în România pentru că în general nu există educație sanitară și nu există prevenție.

“La noi așteptăm să facă AVC-ul și după aceea umblăm cu el cu elicopterul să îi tratăm AVC-ul, nu îl prevenim, de exemplu. La fel se întâmplă și în celelalte boli. Nu facem prevenție. Asta este adevărul”, potrivit specialistului ATI.

Administrarea anticoagulantului: Contează foarte mult timmingul

De asemenea, o altă cauză a ratei crescute a mortalității este, potrivit doctorului Laura Zarafin, și aceea că nu se testează sistematic.

“Lumea fuge de testări, și atunci, în această boală, din ce am observat, cel puțin cei care au ajuns la noi, au ajuns foarte târziu, în momentul în care degeaba le dai anticoagulant. Noi dăm ce dau și americanii. În boala asta contează foarte mult timmingul. Este extrem de important când anume dai anticoagulantul, pentru că degeaba îl dai tu după ce cheagurile s-au format, de exemplu. E adevărat că sunt și foarte multe necunoscute, dar ar fi singura explicație atât timp cât avem la dispoziție absolut tot ceea ce au și americanii din tratamentele aprobate. Într-adevăr, nu am avut resurse să încercăm absolut totul care s-a încercat pe tot mapamondul, dar ca idee avem și remdesivir, și dexametazonă și anticoagulant”, a explicat specialistul ATI.

Pacienții ajung târziu la spital

Acesta a exemplificat prin faptul că în Secția ATI de la Spitalul Colentina au ajuns pacienți în stare “extrem de gravă, în a zecea, a unsprezecea zi de evoluție a bolii, unii plimbați în mai multe spitale, alții care au stat acasă, cu simptome, deci nu ai cum să întorci din drum o dată ce ai ajuns în stadiul atât de grav, indiferent ce îi dai sau îi faci”.

Specialistul ATI a subliniat că cu cât descoperi mai repede că ești pozitiv, cu atât cresc șansele de a supraviețui.

“Pentru că habar nu avem de ce unii mor și alții nu. Ține de sistemul imunitar conformat genetic, este vorba despre imunitate celulară încrucișată. De aceea unii nu au anticorpi și totuși nu fac niciun simptom. Dacă noi nu înțelegem să avem grijă de noi, nimeni nu ne poate impune asta și nici să nu ne așteptăm după aceea să trăim. Să vii cu saturație 40% în ziua a unsprezecea de evoluție a bolii, credeți-ma că poți să ai mulți doctori lângă tine, dar nu ai nicio șansă. Este lucru observat după cinci luni”, a adăugat medicul.

Frica de spital și pacienți care cred că totul este o conspirație

Tuturor acestor cauze li se adaugă și frica pacientului de spital, diagnosticarea târzie a bolii dar și faptul că nu cred în existența virusului.

Și asta în timp ce, potrivit medicului Zarafin, foarte mulți români nu au încredere în medicii lor și îi denigrează.

“Deși poate unii declară altfel, este frica de spitale, nu neapărat de medici, ci de spitale, și ce avem noi în plus și nu a avut nicio țară din lume este a arunca vina pe cadrele medicale pentru orice insucces, de a spune eu citesc pe Google, virusul nu există. Situația este foarte des întâlnită”, a spus medicul ATI, care a adăugat că sunt pacienți care spun că totul este o conspirație sau că “îi omorâm”.

90% dintre cazurile care ajung la ATI, în stadii terminale

Dr. Laura Zarafin a precizat însă că la 90% dintre cazurile ajunse la secția ATI de la Colentina au fost în stadii terminale, “fie cu avc-iști, fie paraplegici, emiplegici, la pat de multă vreme, fie neoplazici în stadiu terminal de boală, adică au avut atât de multe probleme. Să nu comparăm secțiile de terapii între ele. Să ne uităm ce patologii au primit”.

Pe lângă toate acestea, medicul a adăugat că o altă cauză a mortalității ridicate cauzate de COVID-19 este și aceea că “lumea nu este cooperantă. Ne denigrează non-stop. 80% din populația României ne urăște (…). Populația trebuie să înțeleagă că singurii lor aliați sunt cadrele medicale”.

Persoanele fără comorbidități la ATI, extrem de rare

În ceea ce privește cazurile persoanelor tinere, fără comorbidități, care ajung la terapie intensivă, medicul a spus că acestea sunt extrem de rare.

“Este adevărat că și unul singur, cu sau fără comorbidități dacă îl pierzi, este o tragedie, dar majoritatea sunt oameni neglijați terapeutic, și din vina populației și a statului care nu face și nu a făcut niciodată prevenție cu adevărat. Românul vine la doctor doar dacă îl doare. Este complet greșit. La doctor trebuie să mergi sistematic, periodic și să îți faci anumite investigații în funcție de vârstă. Să prinzi boala care se instalează din timp și să tratezi. Avem la hipertensivi de nu îmi vine să cred”, a adăugat medicul ATI.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.