Dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), ne sfătuiește să stăm în casă, chiar dacă nu este carantină, să comandăm online tot ce ne trebuie și să evităm transportul în comun și întâlnirile în spații închise.
Medicul de familie atenționează că în București, se înregistrează o persoană cu formă medie-severă din doar 10 cazuri, chiar dacă cifrele arată că nouă din zece persoane fac forme ușoare de COVID-19.
“Cum se vede în Londra numărul mult mai mare de cazuri #COVID19, din interiorul sistemului de sănătate. Vine și la noi. Astăzi m-au informat cinci pacienți că au test pozitiv. Pe o parte îi rugasem zilele trecute să ceară testare prin 112. Și pe încă trei cu simptome i-am rugat astăzi să se testeze. Toți au și membri ai familiei care locuiesc cu ei și sunt momentan fără simptome. Momentan… Stați în casă, chiar dacă nu suntem în carantină. Comandați online tot ce vă trebuie. Evitați transportul în comun și întâlnirile în spații inchise. 9 din 10 persoane fac forme ușoare, este drept, dar există o diferență între o persoană cu formă medie-severă din doar 10 cazuri în București, 100 de persoane cu formă medie-severă din 1000 de cazuri în București și 1.000 de persoane cu formă medie-severă din 10.000 de cazuri în București”, a scris medicul, într-o postare pe Facebook.
Dr. Raluca Zoițanu atenționează că cele 1.000 de persoane cu formă medie-severă au nevoie de ambulanțe, locuri în spital, oxigen, echipe cu medici, asistente, infirmiere, brancardieri, timp de câteva săptămâni.
“Unii și de paturi de ATI. Nu este simplu. Nu avem resurse de nici un fel fără număr. Și pentru mine și asistenta mea diferența între 10 cazuri în monitorizare și 50 de cazuri înseamnă că dăm în bâlbâială vorbind și explicând, liniștind și analizând simptomele pe care le distingem uneori ca adevărați detectivi prin telefon. Și apoi grija să notăm corect în fișele (electronice! dar tot durează) tot ce discutăm, să trimitem rețetele promise dacă este cazul, concediile. Pe lângă toate consultațiile obișnuite pentru boli acute sau cronice, urgențele de la cabinet (azi a trebuit să chemăm și SMURD!), vaccinările bebelușilor, vaccinările gripale și tot ce mai facem. Raportări la casa de asigurări și DSP? Poate mâine, dacă avem timp”, se arată în postarea medicului de familie.