Medic: Oxigenoterapia hiperbară, metodă de recuperare postCOVID, în majoritatea cazurilor fără sechele. Costurile uriașe, nesustenabile pentru niciun sistem de asigurări

camera de medicina hiperbara

Medicul specialist medicină hiperbară, Bogdan Cristian-Ion, a declarat că aplicarea oxigenoterapiei hiperbară (HBOT) la pacientul cu leziuni pulmonare postCOVID-19 este cea mai eficientă metodă de a se recupera rapid și eficient, în marea majoritate a cazurilor fără sechele.

Pe de altă parte, medicul este de părere că actualele costuri ale unei astfel de acțiuni sunt uriașe și nesustenabile de niciun sistem de asigurări.

Medicul Bogdan Cristian-Ion a tras mai multe concluzii din experiența acumulată după valul 1 și 2 al pandemiei:

„Aplicarea HBOT la pacientul cu leziuni pulmonare postCOVID este cea mai eficienta metoda de a recupera rapid, eficient, in marea majoritate a cazurilor fara sechele:
– leziunea pulmonara indiferent de aspectul acesteie, regiunea pulmonara afectata, tipul de afectare (peste 600 de pacienti).
– leziunea osoasa secundara COVID, de necroza avasculara (indicatie consacrata a HBOT), cu peste 10 cazuri proprii de necroza avasculara sistemica postCOVID.
– leziunile neurologice de tipul mielitei transverse sau cerebrale din cadrul ADEM, cu peste 10 cazuri proprii de ADEM”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Medicul a spus că până acum, în jur de 200 de pacienți cu leziuni pulmonare au fost tratați cu HBOT, la un spital privat din Mureș, la mai puțin de o lună de la debutul bolii, respectiv de la primul RT- PCR pozitiv, cei mai mulți dintre ei, transferați direct din ATI-urile de stat.

„Abordarea terapeutica in aceste cazuri a fost stabilizarea si tratamentul specific pe sectiile de interne, pneumologie, ATI urmata de transferul in sectia de terapie intensiva a Spitalului de Medicina Hiperbara din Mures unde s-a continuat tratamentul medicamentos si s-a aplicat HBOT. Efectele HBOT pe plamanul proaspat inflamat, fara leziuni „prefibrotice” sunt rapide, in sensul dezinflamarii acestuia, reducerea rapida (de la zi la zi) a necesarului de O2 pe masca, scaderea factorilor inflamatori si in special a IL6, fara tocilizumab, in decursul a 2-3 sedinte/una pe zi”, a explicat medicul.

Medicul a spus că pentru tratarea pacienților, condițiile de eligibilitate au fost:
1. 14 zile de la primul test RT-PCR pozitiv.
2. CT scan proaspăt, cu leziuni pulmonare.
3. Indiferent de comorbiditati/afectarea altor organe, stare generala, analize, prezenta de suprainfectii.
4. Pacientul să poată satura la O2 normobar (peste 90) pe masca sau narină, indiferent de câți litri/minut.

În aceste condiții, medicul a spus că din cei 200 de pacienți tratați cu HBOT, doi pacienți COVID și-au pierdut viața.

„CT scanurile la scurt timp dupa hiperbara au aratat remisia aproape in totalitate a leziunilor pulmonare”.

Medicul a mai spus că efectul terapiei hiperbare se vede atât în ameliorarea stării pacientului, dar cel mai bine pe CT-ul de control, imediat dupa HBOT.

„In general, leziunile pulmonare acute se remit in medie in cca 12 sedinte de 3 ore (36h de HBOT), cele vechi cu leziuni „prefibrotice” pe CT necesita insa intre 10-30 de sedinte (intre 30 si 90 de ore de HBOT), rareori chiar mai mult (peste 100 de ore HBOT)”, a explicat dr. Bogdan Cristian-Ion.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.