Medic vindecat de COVID: Purtarea de mănuși este mai importantă decât masca

Un medic de 68 de ani, bolnav de hepatită cronică autoimună, care a fost internat la terapie intensivă din cauza infecției cu noul coronavirus, dar care s-a vindecat, vorbeşte despre importanţa purtării mănușilor pentru a ne proteja de virus.

Medicul Ion Albu a încercat să descopere cum a fost posibilă infectarea, în condiţiile în care a purtat tot timpul pelerina, masca, viziera și mănuși.

El a ajuns la concluzia că nu s-a infectat aerian, ci prin contact cu un obiect atins cu puțin timp înainte de un purtător de virus.

În acest context, medicul a explicat cât este de importantă purtarea mănuşilor.

“Oficialitățile pun accentul pe purtarea măștii și ne spun sa ne spălăm cât mai des pe mâini. Dacă purtarea măștii nu ar trebui sa pună probleme, cu spălatul pe mâini este altă problemă. Studii efectuate arată că virusul rezistă trei ore în aer, patru zile pe lemn, trei zile pe plastic şi metal și o zi pe hârtie, cartoane, țesături. Este clar, purtarea mănuşilor este imperoasă. Posibilitățile de infectare prin atingerea obiectelor sunt imense. Cine se spală de fiecare dată după ce pune mâna pe o clanţă. Un cadru medical pune mâna pe clanţă de zeci de ori, sau mai mult într-o zi de lucru. Atinge de zeci de ori un obiect, atins în prealabil de un bolnav, documente civile ale bolnavului, o clanţă de uşă pe care acesta a intrat, chiar bolnavul în actul medical al examinării, sau al recoltării de analize. Chiar dacă cadrul medical poartă mănuși, el tot atinge diferite obiecte din spital (mănușile pot fi infectate de la un bolnav sau purtător de virus) sau se atinge pe el, devenind purtător de virus sau îmbolnavindu-se. Practic este imposibil să eviți infectarea”, a spus medicul Ion Albu.

Potrivit acestuia, în afara spitalului, infectarea este și mai ușoară, purtători de virus sau bolnavii atingând zeci de obiecte pe care le ating la scurt timp cei sănătoși.

“Sunt ferm convins, ca prin contact cu obiecte atinse în prealabil de un purtător sau bolnav, te poți imbolnăvi. De aceea consider ca purtarea de mănuși este mai importanta decât masca”, este de părere medicul Ion Albu.

Medicul primar este doctor în științe medicale și lucrează la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” Focșani, s-a vindecat de COVID-19, dar acum se recuperează având nevoie de o intervenţie chirurgicală pe plămân.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.