Medicament oncologic, decontat de CNAS de la 1 ianuarie 2019

Medicamentul carfilzomib (Kyprolis) ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2019 pe lista medicamentelor decontate de CNAS. Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Carfilzomib ar intra astfel în lista medicamentelor compensate 100%. Medicamentul este indicat în tratamentul pacienților cu mielom multiplu și este administrat intravenos în combinație cu alte substanțe. Este primul inhibitor proteazomal ireversibil aprobat în Uniunea Europeană.

Carfilzomib a fost aprobat pe piața din Uniunea Europeană din anul 2015 și în România a fost introdus în Programul național de oncologie încă din 2016, însă doar până la finalul acestui an, în baza unui contract prelungit.

„Carfilzomibum a fost inclus condiționat în Listă în baza unui contract cost-volum, prelungit prin act adițional până la termenul maxim prevăzut de art. II. alin (3) din OUG nr 32/2018, respectiv 31 decembrie 2018, și a fost emisă o Decizie de includere necondiționată în Listă, astfel încât acest medicament nu mai poate face obiectul unei reluări a procesului de negociere pe un nou contract cost-volum”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.