Medicament pentru psoriazisul cronic în plăci moderat-sever, aprobat de Comisia Europeană

Psoriazis în plăci

Comisia Europeană și-a dat acordul de punere pe piață pentru tildrakizumab (Ilumetri/Almirall) în tratamentul adulților cu psoriazis cronic în plăci moderat-sever. Tildrakizumab este un anticorp monclonal umanizat anti-IL-23p19 cu administrare sistemică. Printr-un mecanism de acțiune specific, blochează interleukina 23 (IL-23), o citokină mediatoare a inflamației, modificând patogenia bolii, cu impact limitat asupra celorlalte mecanisme imune.

Aprobarea europeană se bazează pe rezultatele studiilor clinice de fază 3 reSURFACE 1 și 2. Acestea au inclus peste 1.800 de pacienți din mai mult de 200 de centre din întreaga lume și au dovedit eficiența medicamentului: în medie, 63% din pacienți au obținut curățarea pielii (Psoriasis Area Sensitivity Index – PASI) în proporție de 75% sau mai mult până la săptămâna a douăsprezecea de tratament și aproximativ 30% au obținut PASI 100%până în săptămâna 28 de tratament, cu 59% din pacienți ajungând la PASI 90. După mai mult de un an, peste 92% din pacienții care au răspuns la 28 de săptămâni și-au menținut PASI 75 sau mai mult.

Compania producătoare, Almirall, care a primit licența pentru Europa de la compania indiană Sun Pharma (proprietara, printre altele, a fabricii de medicamente Terapia din Cluj), anunță că va începe comercializarea medicamentului în țările din Spațiul Economic European în următoarele săptămâni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.