Medicamente de evitat în perioadele de caniculă

Unele medicamente ar trebui evitate, pentru că pot accentua riscurile legate de caniculă, deci necesită o vigilență crescută, avertizează Agenția Națională de Sănătate și a Medicamentului (ANSM) din Franța.

De exemplu, diureticele pot agrava deshidratarea, “medicamentele pentru hipertensiune sau angină pectorală pot agrava hipertensiune”, “medicamentele pentru epilepsie pot deveni toxice în caz de deshidratare”, iar “unele medicamente pentru Boala Parkinson, incontinență urinară sau alergie pot afecta transpirația”, avertizează ANSM.

Agenția subliniază, însă, că nicio modificare a tratamentului nu se face fără a discuta cu medicul curant.

 

Pacienții trebuie informați despre efectele caniculei asupra medicamentelor

 

“Expunerea la temperaturi ridicate, pentru perioada mai scurte sau mai lungi, poate avea efecta asupra conservării medicamentelor, în special al celor care necesită condiții speciale de păstrare”, explică ANSM pe site-ul său.

Pe prospectele medicamentelor sunt trecute temperaturile la care trebuie ținute. Există medicamente care trebuie păstrate la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade Celsius, medicamente care trebuie ținute la temperaturi sub 25 sau 30 de grade Celsius și medicamente ce pot fi ținute la temperatura camerei.

 

Atenție la “lanțul de frig”

 

Primul tip de medicamente este deosebit de sensibil la schimbările de temperatură și, “cu cât este mai cald, cu atât cel mai mic incident poate întrerupe lanțul de frig”, adică procesul prin care medicamentul este ținut în mod constant, inclusiv în timpul transportului, la temperaturi scăzut, potrivit directorului general al unei companii franceze care urmărește în timp real calitatea produselor, în special lanțul de frig.

Imunogenitatea vaccinurilor sau eficiența serurilor antivenin, care trebuie păstrate între 2 și 8 grade Celsius, poate fi diminuat în cazul expunerii prea mult timp la căldură. În timpul transportului, trebuie păstrat într-un sac izoterm refrigerat.

Atât timp cât sunt ținute “în frigidere sau camere frigorifice, temperaturile ridicate nu ar trebui să le afecteze stabilitatea”, scrie ANSM, subliniind, însă, că trebuie utilizate repede după ce sunt scoase la temperatura camerei.

 

Nu trebuie folosite medicamentele al căror aspect este modificat

 

Medicamentele care trebuie ținute între 25 și 30 de grade Celsius pot fi expuse timp de “mai multe săptămâni la o temperatură constantă de 40 de grade Celsius”, fără a avea de suferit, dă asigurări ANSM.

În ceea ce privește medicamentele biologice, precum insulina, acestea “pot fi ținute după deschidere la temperaturi care să nu depășească 25 sau 30 de grade Celsius”.

În ceea ce privește produsele care s-au topit din cauza căldurii – precum ovule sau supozitoare – acestea nu trebuie utilizate.

Este valabil “pentru orice produs al cărui aspect exterior a fost modificat vizibil. De fapt, această modificare a aspectului exterior ar putea sugerea o modificare a proprietăților sale”, explică autoritățile franceze.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.