Medicamente pentru rezolvarea unor nevoi speciale

Adrian Ionel

Disponibilitatea medicamentelor și accesul pacienților români la terapii au fost două din principalele teme de discuții în a doua zi a Conferinței Naționale a Medicamentului. Două mecanisme prin care se poate asigura accesul pacienților la tratament, chiar și în situația în care statul se confruntă, din anumite motive, cu o discontinuitate în aprovizionarea cu un anumit medicament, sunt importul paralel și obținerea unei autorizații pentru nevoi speciale.

 

Soluții temporare pentru nevoi speciale

 

„În ultimii ani, România a trecut prin mai multe crize ale unor medicamentelor esențiale, medicamente care făceau parte din programele naționale de diabet, cancer, tuberculoză sau boli autoimune. În toate aceste crize, statul a fost practic blocat – de producator, de distribuitor, de anumite defecte de fabricație sau de alte impedimente. Deși în unele situații motivele retragerii unor medicamente de pe piața româneasca au fost unele legitime, (…) statul român trebuie să aibă la dispoziție mecanisme prin care să contracareze aceste situații”, a declarat Adrian Ionel (foto), CEO Unifarm.

„Autorizația pentru nevoi speciale este o soluție temporară pentru rezolvarea unui deficit de medicamente, atunci când nu există pe piață o moleculă similară”, a precizat farm. Anca Crupariu, de la ANMDM. Autorizația pentru nevoi speciale este reglementată prin Ordinul m. s. 85/2013 și vizează medicamentele pentru care nu există autorizație de punere pe piață (APP) validă în România, dar sunt necesare pentru tratamentul unor anumiți pacienți.

„Ca o soluție temporară, poate fi considerat medicament pentru nevoi speciale un medicament care are APP validă, dar care nu poate fi obținut prin canalele obișnuite de distribuție într-un timp rezonabil. Aceasta nu trebuie luată ca o justificare a unei furnizări pe termen îndelungat, furnizarea în aceste circumstanțe trebuie să înceteze de îndată ce este restabilită disponibilitatea medicamentului autorizat, pe canalele obișnuite de distribuție”, se arată în Ordinul amintit.

 

Unifarm nu dorește să acapareze piața

 

Compania Națională Unifarm este în prezent unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din Romania și unul din principalii actori de pe piața farmaceutică românească în domeniul obținerii de autorizații pentru furnizarea de medicamente pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

„Autorizația pentru nevoi speciale este o soluție pentru situații de criză. Când această criză devine regulă, înseamnă că avem o problemă funcțională, o problemă de sistem. Unifarm, care obține autorizații de punere pe piață a unor medicamente pentru nevoi speciale, nu-și dorește să acapareze piața”, arată Adrian Ionel.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.