Medicamente strategice, corecții în CANAMED și modificarea legii salarizării pentru farmaciști

Sorina Pintea

Ministerul Sănătății se pregătește să publice o listă a medicamentelor strategice. Se lucrează și la corecțiile prețurilor din Canamed și din Catalogul Național, dar și la modificarea legii salarizării farmaciștilor – a anunțat ministrul sănătății, Sorina Pintea, în deschiderea Conferinței Naționale a Medicamentului, eveniment care se desfășoară în perioada 20–21 septembrie la București.

 

Lista medicamentelor strategice

 

„Aprovizionarea cu medicamente și evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) sunt puncte pe care România le-a pus pe lista președinției Consiliului Uniunii Europene. Am promis că vom face corecția prețurilor din Canamed – o corecție care nu s-a mai făcut din 2015. Proiectul este în acest moment în transparență pe site-ul ministerului și este în discuții”, a declarat Sorina Pintea.

„Am promis o listă a medicamentelor strategice, o avem. Prof. dr. Anca Buzoianu, președinta consiliului științific al ANMDM, a finalizat în Comisie această listă, o vom publica în transparență decizională”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

 

Drepturile pacientului român

 

„Medicamentul este încă o problemă în România. Nu trece o săptămână fără ca în media să apară știri legate de lipsa sau de dispariția unor medicamente. Sunt lipsuri pe care ni le asumăm. Reglementările țin de Ministerul Sănătății. La acest capitol, noi nu am fost fruntași și nu putem da vina în permanență pe Ministerul de Finanțe, că nu ne finantează suficient pentru a avea medicamentele necesare”, a spus Sorina Pintea.

„Se vorbește mult despre presiunea venită din partea industriei farma, de presiune din partea asociațiilor de pacienți, dar, până la urmă, din punctul meu de vedere, este doar presiune din partea pacientului român. Pacientul român are dreptul de a beneficia de cele mai bune tratamente, la fel ca toți pacienții din Uniunea Europeană”, a adăugat aceasta.

 

Legea salarizării farmaciștilor

 

De asemenea, Sorina Pintea a mai spus că în cadrul ultimei ședințe a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților s-a propus modificarea legii salarizării pentru farmaciști.

„Apreciem fiecare profesie și fiecare pacient în parte, chiar dacă lucrurile nu au mers atât de bine sau atât de repede cum ne-am fi dorit”, a declarat ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.