Medicamentele ar putea funcționa la fel de bine pentru bolile de inimă precum chirurgia invazivă, arată un studiu major

În cazul pacienților cu boli cardiace stabile, medicamentele au un efect la fel de benefic ca și operațiile cardiace invazive, cum ar fi stenturile și operațiile de bypass. Aceasta este concluzia unui studiu major, prezentat la conferința anuală a Asociației Cardiologilor americani.

Potrivit cercetării, deși intervențiile chirugicale au redus durerile toracice și au îmbunătățit calitatea vieții la unii pacienți, o serie de alte efecte importante nu au fost diferite în mod semnificativ atunci când au fost comparate cele două metode de tratament. Este vorba despre atacul de cord ulterior, spitalizarea pentru dureri toracice instabile sau insuficiență cardiacă, resuscitare după stop cardiac și moarte din cauze cardiovasculare.

„Pacienții vor să știe dacă acest tratament îi va face să trăiască mai mult. Pe baza a ceea ce am observat, nu există dovezi care să arate că vor trăi mai mult”, a declarat autoarea principală a studiului, dr. Judith Hochman, decan la New York Langone Health, potrivit CNN.

 

Cel mai mare studiu de acest gen

 

Stenturile și operațiile de bypass sunt utilizate în mod obișnuit pentru pacienții care au suferit un atac de cord, dar decizia de a interveni în cazul pacienților stabili – care au blocaje sau dureri toracice în timpul exercițiilor fizice, dar nu un atac de cord acut – este un subiect extrem de dezbătut.

Pacienții cu atac de cord nu au fost incluși în studiu și nici alte grupuri, inclusiv cei cu funcție musculară cardiacă slabă sau cei cu principală arteră coronariană a inimii îngustată.

În schimb, au fost selectați pacienții cu boli cardiace stabile și care au prezentat rezultate îngrijorătoare la testul de stres. „Se crede că, dacă cineva va beneficia de pe urma operațiilor de introducere a stenturilor sau a intervențiilor de bypass, aceștia sunt pacienții care ar profita cel mai mult”, a explicat dr. Hochman.

Studiul internațional, lansat în 2012, a inclus peste 5.000 de pacienți din 37 de țări, ceea ce înseamnă că a fost cel mai mare studiu de acest fel, potrivit cercetătorilor. Aceștia au adăugat că se bazează pe două studii anterioare care au făcut concluzii similare, dar, din cauza modului în care au fost proiectate, nu au reușit să obțină o acceptare mai largă în rândul medicilor.

Autorii studiului au concluzionat că, dacă pacienții asimptomatici renunță la terapii invazive, s-ar economisi sute de milioane de dolari, lucru cu implicații majore atât în Statele Unite, cât și la nivel global.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.