Medicamentele și articolele medicale s-au scumpit cu peste 1,2% în primul trimestru

Medicamentele și articolele medicale s-au scumpit în România cu peste 1,2% în primul trimestru al acestui an, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, medicamentele s-au scumpit din ianuarie până în aprilie, inclusiv, cu 1,42%, iar într-o singură lună, în aprilie față de martie, cu 0,23%.  Creșterea în ultima lună a fost mai mică decât în martie (0,41%) sau în februarie (0,55%) și egală cu cea din ianuarie.

În medie, prețul articolelor medicale a crescut în primele patru luni ale anului cu 1,25%, iar în ultima lună cu 0,19%.

 

Piața farmaceutică din România a crescut în primul trimestru al anului

 

Un studiu realizat recent de compania Cegedim arată că piaţa farmaceutică din România, care exprimă valoarea medicamentelor eliberate de farmacii către pacienţi, a crescut cu 22,8% în primul trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, și a ajuns la 4,64 miliarde de lei.  Creşterea a fost susținută în principal de medicamentele care au fost eliberate pe bază de reţetă.

După valoarea vânzărilor, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în perioada aprilie 2018 – martie 2019 şi au fost pentru medicamentele antiinfecţioase, cele antineoplazice şi imuno­modulatoare sau pentru sistemul musculo-scheletic.La polul opus, evoluţii sub media pieţei s-au înregistrat la medica­mentele pentru sistemul cardiovascular, la cele pentru sistemul nervos, sistemul digestiv sau respirator.

 

Avertismentul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România

 

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenţia săptămâna trecută asupra taxei de clawback, pe care o consideră a fi „total injustă şi nesustenabilă“ pentru producători. EI au criticat, printre altele,  lipsa de predictibilitate a taxei, dar şi lipsa de transparenţă din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Astfel, recomandarea acestora către Ministerul Sănătăţii şi CNAS este să încurajeze medicamen­tele generice şi biosimilare, ceea ce ar duce la o administrare mai bună a fondurilor alocate decontării medicamentelor pe bază de prescripţie, dar şi un acces mai facil al pacienţilor la tratamente.

Producătorii români de medicamente generice atrăgeau atenția, la finalul anului trecut, că alte 2.300 de medicamente ieftine, majoritatea produse în România, riscă să dispară de pe piață în perioada imediat următoare, după ce 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în ultimii doi ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.