Medicii care asigură gărzile în centrele de permanență din țară nu au fost plătiți de patru luni

Medicii care lucrează în centrele de permanență din țară nu au fost plătiți de patru luni pentru orele petrecute în gărzi, atrage atenția președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Dina Mergeani, într-un comunicat de presă. Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante, avertizează președintele SNMF.

Medicii de familie consideră că, deși întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei Case Județene de Asigurări de Sănătate, explicația constă în faptul că nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare.

Centrele de permanență funcționează în baza Ordinului nr. 697/2013. În baza acestui act normativ, „în cadrul centrelor de permanență, continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă este asigurată de medici de familie împreună cu asistenți medicali, care își exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Centrele de Permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare dar ele reprezintă în același timp o soluție privind accesul la servicii medicale de urgență pentru pacienții din mediul rural. În aceste centre se salvează vieți care altfel s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate. În întreaga țară sunt acum 352 de centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane, în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate, se precizează în cadrul aceluiași comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.