Medicii de familie au salvat zeci de mii de vieți ale persoanelor cu risc de accident vascular cerebral, anunță președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților

Medicii de familie au salvat viețile a zeci de mii de români cu risc de accident vascular cerebral (AVC), care au fost trimiși la specialiști și au primit tratament la timp. Declarația fost făcută de Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotrivă AVC-urilor.

„Medicul de familie este principalul vector de transmitere a datelor, a informațiilor ce țin de educația pacientului. Medicul de familie ar trebui ca în mod personalizat să informeze pacienții cu risc, aparținătorii acestuia. Medicul de familie are și informații legate de riscul ca o persoană să facă accident vascular. Să nu uităm că marea majoritate a accidentelor vasculare sunt evitabile, ele pot fi prevenite. Medicul de familie are un rol foarte important, în multe cazuri medicul de familie este implicat, ne este partener în asemenea campanii de ani de zile. Din păcate, capacitatea medicului de familie de a face această educație este una foarte mică, pentru că timpul este dușmanul nostru, al tuturor, în această chestiune. Medicii de familie au salvat zeci de mii de pacienți prin informarea pacienților și a familiilor, prin indicațiile date privind diagnosticarea unor afecțiuni. De exemplu, în cazul fibrilației atrială, a trimis pacientul la cardiolog, iar pacientul a beneficiat de tratament care să prevină accidentul vascular”, a explicat Vasile Barbu.

Afirmațiile au fost făcute în ziua în care a fost lansată campania de prevenție și educație în sănătate „Eu știu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!”. Rolul acesteia este de educare a a populației privind riscul de accident vascular, privind prevenirea accidentului vascular și totodată de intervenție în caz de AVC a celor din jur.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.