Medicii de familie din România atrag atenția autorităților în privința inechităților în venituri

Colegiul Medicilor din România (CMR) susține medicii de familie, care cer autorităților venituri direct proporționale cu munca depusă și cu responsabilitatea posturilor.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la 22 ianuarie la sediul CMR, reprezentanții CMR și ai medicilor de familie din România au cerut autorităților să găsească o soluție pentru a elimina inechitățile create de noua grilă de salarizare bugetară a medicilor.

 

Venituri nemotivante pentru medicii de familie din România

 

Medicii de familie spun că veniturile actuale în sistemul de îngrijire primară sunt nemotivante dacă se ia în calcul munca depusă de aceștia și responsabilitatea pe care o au. În plus, sistemul de medicină primară este subfinanțat și ignorat de autorități, în ciuda faptului că, în multe zone ale țării, medicii de familie sunt principalii medici la care populația are acces.

95% din medicii care deservesc populația rurală din România sunt medici de familie, a atras atenția dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonator al departamentului de medicina familiei în mediul rural și în zone izolate.

 

„Un sfert din viitorii medici de familie au bagajele făcute”

 

În acest moment, interesul pentru practicarea medicinei de familie în România este în scădere, a atras atenția vicepreședintele CMR, dr. Constantin Cârstea. „Avem situații în care medicii de familie nu și-au luat concediu timp de ani de zile, pentru că nu a avut cine să-i suplinească. Nu există solicitări pentru medicina de familie în România. Cei care se formează în specialitatea medicină de familie sunt cu gândul de plecare. Și nu putem să ne supărăm pe ei”, a declarat vicepreședintele CMR.

În timp ce condițiile practicării medicinei de familie în România devin tot mai precare, medicii care practică sau care își fac pregătirea în această specialitate, se uită mereu peste graniță. „Un sfert din medicii de familie care sunt în pregătire sunt deja cu bagajul făcut de plecare. Zonele deficitare se vor înmulți pentru că nu va avea cine să preia ștafeta”, a atras atenția dr. Constantin Cârstea.

 

Medici puțini și nemulțumiți

 

În acest moment în România sunt aproximativ 11.000 de medici de familie. Este nevoie de mai mulți, în special în zonele rurale, unde accesul populației la servicii medicale e îngreunat, dar sistemul e subfinanțat și se confruntă cu numeroase probleme administrative, așa că tinerii medicii nu aleg această specialitate, a subliniat dr. Gindrovel Dumitra.

Cei aproximativ 11.000 de medici care practică medicina de familie în acest moment sunt nemulțumiți. Ei atrag atenția autorităților că veniturile lor au rămas mult sub nivelul de salarizare a celorlalți profesioniști ai sistemului de sănătate, care sunt plătiți de la buget și cer soluții practice pentru eliminarea acestor inechități. „Grila de salarizare bugetară a creat o inechitate care va avea consecințe grave asupra sistemului de medicină de familie”, a precizat și dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte CMR.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.