Medicii de familie, notificați de CASMB să deconteze contravaloarea unor tratamente

În ultimele săptămâni, medicii de familie au fost notificați de către Casa de Asigurări de Sănătate București (CASMB) că trebuie să plătească între 4.000 și 80.000 de lei . Suma reprezintă contravaloarea tratamentelor prescrise pacienților diagnosticați cu hepatită sau insuficiență renală cronică între 2014 și 2016. Situația a fost făcută publică de Asociația Medicilor de Familie din București (AMFB) și Patronatul Medicilor de Familie din București și Județul Ilfov (PMFB). Reprezentanții organizațiilor subliniază că notificările vin în contextul în care nu există niciun fel de prejudiciu.

„Este vorba doar de circuitul hârtiilor. Nu este vorba despre tratamente abuzive, nepotrivite.  Nu există niciun fel de prejudiciu și nouă ni se pare absolut aberant să ni se impute aceste valori imense ale medicamentelor. Cu penalizări (…). Analiza dosarelor este cu câțiva ani în urmă (…). Ni se pare nu doar umilitor și nedrept, ni se pare de-a dreptul abuziv”, spune Marina Pîrcălabu, președintele PMFB.

„Unele dintre sumele despre care vorbim se referă la activitatea unui cabinet pe o durată de un an. Ori asta înseamnă că toată activitatea cabinetului respectiv trebuie să se închidă, el nu va mai putea face față, dacă se menține acest tip de notificare și dacă acei bani trebuie dați înapoi”, completează Sandra Alexiu, președintele AMFB.

Medicii de familie spun că trebuie să plătească CASMB contravaloarea medicamentelor prescrise în rețete  în cazul cărora, spre exemplu,  scrisoarea medicală nu respecta un anumit format sau parafa era ilizibilă. Nu sunt singurele motive, potrivit medicilor de familie.

„Uneori, scrisoarea medicală nu a ajuns la noi, pentru că a rămas la Comisia ce a aprobat medicamentele. Pacientul a venit la noi doar cu acea aprobare. Ori medicul de familie a suplinit lipsa medicului specialist în unele situații – și în cazul de față ne referim la medicii nefrologi care sunt puțini și au prescris medicamente pe care trebuiau doar nefrologii să le prescrie – dar în baza scrisorilor medicale, date de nefrologii aceia puțini care existau, medicul de familie și-a tratat pacientul corect și a prescris aceste tratamente”, adaugă Marina Pîrcălabu.

De fiecare dată, evidențiază medicii de familie,  tratamentele au fost prescrise în urma unui parcurs pe care fiecare bolnav de  hepatită sau de insuficiență renală cronică l-a avut.  Așadar, explică ei, în toate cazurile care acum li se impută medicamentele au fost prescrise numai pacienților diagnosticați, investigați, eligibili pentru tratamente scumpe și numai în situațiile în care tratamentele au fost aprobate de comisiile de specialitate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

Medicii de familie, susținuți de asociații de pacienți și specialiști din domeniul medical

 

În sprijinul medicilor de familie a venit profesorul universitar doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

“Ne aflăm într-o situație total neplăcută în care medicii de familie trebuie să deconteze eventual niște rețete care au fost elaborate pentru pacienți în conformitate cu legislația în vigoare și de atunci, și de acum. Trăim într-o țară care, în momentul de față, este hiperlegiferată. Și ne batem cu pumnul în piept că vrem să reducem birocrația dar, din contră, o accentuăm”, afirmă profesorul Streinu Cercel.

Și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România sprijină medicii de familie.

„Sperăm ca cele trei părți să se așeze la masă și să găsească acele soluții prin care nimeni să nu aibă de suferit. De ce?  Pentru că, să nu uităm, suntem într-un stadiu în care ne gândim să trecem pe termen mediu și lung cu prescrierea interferonului către medical de familie. Cum se întâmplă deja în unele țări. Ce facem dacă apar astfel de situații? Teama noastră este că de fapt întrerupem un vis”, atrage atenția Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

Atât AMFB, cât și PMFB au anunțat că vor susține medicii de familie în acțiunile în instanță împotriva CASMB.

 

Replica CASMB

 

Reprezentanții CASMB spun că notificările trimise medicilor de familie vin în urma unor  “verificări cu privire la anumite disfuncționalități identificate, pentru perioada 2014-2016”.

„În prezent este încă în derulare etapa de depunere a contestațiilor (până la această dată, în număr de 40). Etapa următoare pentru care pot opta furnizorii, este cea prin care se pot adresa Comisiei centrale de arbitraj de la nivelul CNAS și/sau instanței de judecată. Oricând în cadrul acestor etape (depunere contestații, Comisia de arbitraj sau instanța), este posibilă modificarea soluției finale adoptate (de exemplu, în cazul depunerii documentelor justificative de către medici, raportul de control nu mai conține impuneri de ordin financiar)”, se arătă într-un răspuns trimis Ro Health Review.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.