Medicii de familie: Reintroducerea cardului solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați

Medicii de familie sunt surprinşi de intenţia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile la cabinet începând cu data de 01 octombrie 2020, utilizarea acestuia fiind suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă determinate de pandemia de coronavirus, se arată într-un comunicat al Societății Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Medicii de familie susțin că reintroducerea cardului presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care are mari carente de funcţionare.

Reprezentanții SNMF atenționează că siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional.

“Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia ca manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei? Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate”, se arată în comunicatul SNMF.

SNMF atrage atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei.

De asemenea, SNMF atrage atenţia guvernanţilor că pentru a rezolva problemele din sistemul medical este suficient să se consulte cu practicienii pentru solutii simple, aplicabile şi adecvate.

“ Vor fi evitate perioade cu reglementări contradictorii, nemulţumiri şi critici justificate. Un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii COVID19, care s-a făcut pe baza unei legislaţii elaborate cu grave deficienţe”, potrivit aceluiași comunicat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.