Medicii de familie, subreprezentați în România, în totalul specialiștilor

Asistența medicală primară este esențială pentru a asigura acoperirea universală cu servicii de sănătate, dar și pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În Uniunea Europeană, numărul medicilor de familie și generaliști raportat la populație variază mult de la un stat la altul, conform datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. În 2016, România se situa în partea a doua a clasamentului european, cu doar 77,2 medici de familie la 100.000 de locuitori.

 

Un medic de familie la 1.300 de locuitori

 

În țările Uniunii Europene, numărul de medici din asistența primară se situează, în cele mai multe cazuri, între 60 și 120 la 100.000 de locuitori, medii mai mici fiind înregistrate în Grecia (42), cu medii mai mari în Irlanda, Austria, Olanda și Franța (de la 153 la 179 la 100.000), până la 253 de medici de familie la 100.000 de locuitori în Portugalia.

În România, media este de doar 77,2 medici de familie la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă puțin peste 15 mii de practicieni în asistența medicală primară (la nivelul anului 2016).

Practic, unui medic de familie i-ar reveni 1.300 de locuitori, în cazul în care toți locuitorii din România ar avea acces și ar fi arondați la un medic de familie. În realitate, situația este cu totul alta, deoarece mulți locuitori din mediul rural nu au acces la vreun medic de familie, iar mulți dintre cei care practică medicina de familie ajung să aibă un număr mult mai mare de pacienți în listă.

 

Doar unul din patru medici lucrează în asistența primară

 

Conform datelor Eurostat, în 2016, în România, practicau medicina 55.975 de medici (foarte puțin, raportat la populație, în context european), ceea ce înseamnă că medicii de familie reprezentau doar aproximativ 27% din total. Cu doar două excepții notabile (Irlanda și Portugalia), raportul dintre generaliști și specialiști este subunitar în statele membre UE.

În plus, tendința ultimului deceniu este de creștere a numărului de medici specializați raportat la cel de generaliști. Tendința, conform datelor statistice, este foarte pronunțată în Irlanda, România și Croația.

Sunt și țări ca Franța, în care medicii de familie reprezintă cel mai numeros grup din totalul practicienilor. Eurostat împarte medicii în generaliști și de familie, pediatri, ginecologi și obstetricieni, psihiatri, interniști (din toate specialitățile medicinei interne), chirurgi (toate specialitățile chirurgicale), respectiv alte specialități necuprinse în categoriile anterioare. În România, în 2016, erau 21.751 de medici interniști, 15.211 medici de familie și 11.138 de chirurgi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.