Medicii de familie vor putea efectua teste rapide antigen COVID-19

Ordonanța de Urgență (OUG) care permite medicilor de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate să efectueze teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2 a fost adoptată marți în ședința de Guvern.

”Medicii de familie vor putea achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană afișată pe site-ul Ministerului Sănătății. Pentru fiecare activitate de testare realizată, medicii de familie vor primi 50 de lei per persoană, ceea ce include contravaloarea tetsului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspectate pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2 prin metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut a noului coronavirus elaborată de INSP”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, în cadrul unui briefing de presă după ședința de Guvern.

Medicii de familie, care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.

Acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă, mai informează MS.

Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.